23948sdkhjf

Det kan kun gå for langsomt på Entreprenørgården i Aabenraa

Ikke tid til langsomt grej når der skal passes 1500 km veje og 700 km vandløb
Tid er penge, og hvis det koster for mange penge, går opgaverne til andre.

Sådan er betingelserne, når den kommunale materielgård konkurrerer på markedsvilkår og simpelthen skal levere de bedste bud, hvis den skal sikre sig opgaverne.

Når afstandene samtidig er store, og der er kontrakter på pasning af 1.500 km veje og 700 km vandløb, kan intet gå for hurtigt, men kun for langsomt på Entreprenørgården i Aabenraa.

”Entreprenørgården fungerer som en selvstændig entreprenørvirksomhed, og vi er altid i konkurrence med eksterne entreprenører. Derfor skal vi drive en god forretning, så der bliver råd til at investere i nyudvikling. Det er en simpel forudsætning for at komme med på vognen. Vi bruger mange penge på nyt grej og udvikling for at sikre, at vi hele tiden er foran de andre”, siger Søren Nielsen.

Han er driftschef for Entreprenørgården med godt 40 medarbejdere. Plus en masse køretøjer og materiel. Hverken folk eller maskiner er til spildtid.

Traktorer for langsomme

”Vore medarbejdere har køretøjerne med hjem, når arbejdsdagen er forbi. Der er ingen grund til at spilde tid på, at de skal ind omkring Entreprenørgården. Næste morgen kører de hjemmefra og direkte hen til, hvor der skal arbejdes. Det sparer masser af tid, som vi har god brug for i vores geografi med de lange strækninger. Generelt er køretøjerne varebiler og transportere. Traktorer er for langsomme”, fastslår Søren Nielsen.

Der er også både vægt og kræfter bag, når maskinførerne ruller ud med Entreprenørgårdens version af redskabsbærere.

I Aabenraa er en redskabsbærer en Unimog, som både har langt større overarme og kører mindst dobbelt så hurtigt på landevej som de hurtigste almindelige redskabsbærere. Entreprenørgåden har to Unimog på maskinlis­ten.

Fedtsyre mod ukrudt

”Ukrudtssprøjterne har vi selv lavet. Vi bekæmper ukrudt med festsyre. Det holder ukrudtet ned længere, end når vi brænder af med gas. I juni i fjor købte vi en intelligent sprøjte, som registrerer grønkorn og så sprøjter. Den monterede vi på en minilæsser, som vi havde i forvejen. Vi fandt imidlertid ud af, at opbygningen var for klodset, når vi skulle rundt langs vore lange veje, og samtidig mente vi, at vi kunne forbedre selve sprøjten”, fortæller driftschef Søren Nielsen.

”Det interessante ved sådan en intelligent sprøjte er maskinens øje, der registrerer grønkornene. Vi fandt en anden type sensorer, som har vist sig at være bedre, men ikke optimale. De nuværende sensorer ser ikke de helt små grønkorn. Så når vi løber over nogle mere præcise, skifter vi dem ud, siger Søren Nielsen.

Den oprindelige ukrudtssprøjte blev solgt sammen med minilæsseren til en anden kommune, som har større og flere områder med ukrudt i byer, hvor ekvipagen ikke skal flyttes over lange afstande.

I Aabenraa monteres ukrudtssprøjten på en Ford Transporter, som hurtigt kan flytte indsatsen rundt i hele kommunen.

Opfinderværkstedet

”Folkene på værkstedet har skruet de to ukrudtssprøjter sammen. Ofte er det lidt af et opfinderværksted. En af vore chauffører har hittet på vores egen mejekurv, som han har kombineret med en tiltrotator. Vi arbejder meget i vandløb, og nu har vi en mejekurv, som kan sno sig i vandløbet og ikke retter det ud”, forklarer driftschefen.

Georg Gearløs-syndromet slog også til, da Entreprenørgården havde behov for at tage en flishugger med ud i vandløb. Markedet bød ikke på en flishugger med tilpas brede hjul til sønderjyske vandløb. En amerikansk flishugger blev monteret på en special-undervogn kreeret på Kirkegårdsvej i Klip­lev.

Komprimering straks

Når affaldsspandene tømmes rundt om på kommunens rastepladser og andre steder på vejnettet, sker det også med specialkøretøj.

Entreprenørgårdens folk har hittet på en enkel, men snedig løsning til at få mest muligt affald med hjem på færrest kørte kilometer. En lille komprimator er monteret på en varebil, og der kan være væsentligt mere affald, når det smides direkte til komprimering. Samtidig er der ikke risiko for, at affald drysser af bilen under kørsel.

”Vi har mange medarbejdere med gode ideer, og alle spiller med og hitter på. Det er naturligvis ikke alle ideerne, der kan realiseres. Men det betyder meget for driften af Entreprenørgården, at vi hele tiden fokuserer på nye ideer og udvikling”, siger driftschef Søren Nielsen på Entreprenørgården i Kliplev.
Læs mere om: TID
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11