23948sdkhjf

Første dom i kartelsagen: Bøde på 400.000 kroner

Forsvaret forventer at anke dommen - med påstand om frifindelse og mindre bøde
Retten i Hillerød har fundet det bevist, at byggefirmaet Axel Rasmussen & Søn fra Skævinge har overtrådt konkurrenceloven i forbindelse med det såkaldte københavnske byggekartel og har dømt firmaet til at betale en bøde på 400.000 kroner.

Bøden er ifølge dommen fastsat på baggrund af blandt andet overtrædelsens grovhed og varighed samt selskabets omsætning.

Dermed er der faldet dom i den første af syv kartelsager, der skal afgøres ved domstolene.

Anklageren - Statsadvokaten for Særlig International og Økonomisk Kriminalitet også kaldet Bagmandspolitiet - havde nedlagt påstand om en bøde på 550.000 kroner.

Axel Rasmussen & Søn udvekslede i 2006 pris med en konkurrent i forbindelse med en byggeopgave for Forsvaret på Høvelte Kaserne.

Denne konkurrent, entreprenørfirmaet Julius Nielsen & Søn, er siden blevet anklagemyndighedens whistleblower og har kunnet fremlægge en såkaldt sort bog, hvoraf det fremgår, at Julius Nielsen & Søn fra Axel Rasmussen & Søn skulle modtage et udregningsvederlag på 30.000 kroner.

Den nu tidligere direktør i Axel Rasmussen & Søn Henrik Rasmussen erklærede sig ved retssagen i sidste uge uskyldig. Han afviste at kende til nogen aftale med det konkurrerende firma, afviste at have talt med nogen fra firmaet og afviste, at der var betaling mellem firmaerne.

Axel Rasmussen & Søn blev i 2011 solgt til Skou Gruppen. Sagen har derfor været ført mod et selskab, som Henrik Rasmussen oprettede i forlængelse af salget af byggefirmaet.

Påstand om forældelse

Der har ikke været rejst tiltale mod Henrik Rasmussen, idet en sådan sag er forældet.

Hans beskikkede forsvarer, advokat Martin Utiger, mener imidlertid også, at sagen mod virksomheden er forældet. Det mente retten i Hillerød imidlertid ikke.

”Nu skal jeg lige have mulighed for at læse dommen sammen med min klient, men det er min vurdering, at vi vil anke dommen - både med påstand om frifindelse på grund af forældelse og sekundært i forhold til bødestørrelsen”, siger Martin Utiger til Licitationen.

”Min klient blev afhørt i august 2012, og derfra gik der mere end 25 måneder, hvor der intet skete, før han i oktober 2014 modtog et bødeforelæg. Der er flere eksempler på, at sager er blevet erklæret forældede, når der ikke er sket noget i to år. Her er der tale om godt 25 måneder. Vi fastholder derfor, at sagen er forældet”, siger han.

Martin Utiger mener også, at ”bøden er skudt helt ved siden af”.

”Der er tale om en lille fisk, der er tale om et enkelt forhold og det pågældende forhold er en entreprise til en værdi af 1,6 mio. kroner. I forhold til flere af de sager, der er afsluttet ved bødeforelæg, er bøden alt for stor”, siger forsvarsadvokaten.

Specialanklager ved Bagmandspolitiet Niels Kjærsgaard siger, at man er tilfreds med dommen.

”Retten er enig med os vores beviser i sagen, og retten har ved bødeudmålingen akkurat som os vurderet, at der er tale om en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven”, siger han.

Kartelsagen
Onsdagens dom i Retten i Hillerød er den første dom i kartelsagen. Med en bøde på 400.000 kroner tager retten udgangspunkt i anklageren, Bagmandspolitiets påstand om, at der er tale om en ”alvorlig sag” i forhold til konkurrenceloven. Her begynder det vejledende bødeniveau ved 400.000 kroner.
I alt 33 virksomheder fra det storkøbenhavnske område har været sigtet i kartelsagen.
Syv sager skal afgøres i retten.
20 virksomheder har accepteret et bødeforelæg.
Fire virksomheder er siden sigtelsen gået konkurs.
Et firma er frikendt og sagen opgivet.
Et firma har udsigt til tiltalefrafald, fordi det som det første har samarbejdet med myndighederne.

Artiklen er en del af temaet Fokus på byggekartel-sagen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11