23948sdkhjf

København nytænker den almene bolig

Almene boligselskaber skal være med til at sikre, at København kan bygge nyt, billigt, hurtigt og anderledes alment byggeri
Der skal nytænkes, hvis Københavns Kommune skal nå sin målsætning om byggeri af godt 8.000 nye almene boliger frem til 2025.

Denne nytænkning vil i høj grad komme fra de almene boligselskaber, der er indbudt til at komme med oplæg til et partnerskab med kommunen om visioner for fremtidige boliger, der både kan realiseres hurtigt og bygges til fornuftig pris, så man kan reducere huslejen med 10-15 procent i forhold til mere traditionelt alment byggeri.

Kommunen har modtaget fem oplæg til sådanne partnerskaber, og et bedømmelsesudvalg har valgt tre oplæg til det videre arbejde.

”Fælles for de indkomne forslag er, at de gør op med den stereotype tankegang om almene boliger som et sted, hvor vi anbringer samfundets svageste sammen med os andre uden millioner på kontoen til at købe os ind i nybyggerier. Den moderne almene bolig har fokus på at skabe billige boliger, men også at tage ansvar for at byggeriet giver noget til beboerne og til byen, så vi får skabt stærke fællesskaber, som løfter levestandarden i København”, siger Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Blandt de udvalgte oplæg er Generationernes Byhus udarbejdet af boligselskaberne KAB og 3B - et hus, der indeholder både ældreboliger, familieboliger og ungdomsboliger. Konceptet består af et standardiseret system, der kan tilpasses forskellige fysiske placeringer. Ideen bygger på nabofællesskaber med de enkelte generationer på hver sin etage men med fællesarealer til hver generation samt en såkaldt cross over-zone, hvor generationerne mødes.

Et andet koncept vil blande boligformerne, så der i byggeriet er både almene, andels- og ejerboliger. Et tredje præsenteres som små og smarte almene storbyboliger baseret på et modulsystem.

Alle de tre oplæg opererer med en forventet husleje på cirka 1.000 kroner per kvm per år. De har alle projekteringsfaser, der er kortere end tre måneder

De udvalgte skal videreudvikles i et samarbejde mellem Københavns Kommune og boligorganisationerne. Tanken er, at de løsninger, som politikerne beslutter sig for, hver især skal skabe et sted mellem 500 og 800 almene boliger på kort sigt.

Det præcise antal afhænger af boligselskabernes mulighed for at erhverve de nødvendige grunde.

Penge til 2500 boliger

I øjeblikket er der afsat kommunale midler til at støtte etableringen af omkring 2500 almene boliger, svarende til omkring en halv milliard kroner.

”Hvis København fortsat skal være en mangfoldig by, kræver det, at vi har plads til både unge, helt almindelige familier og folkepensionister. Det er typisk ikke dem, der bliver skabt hjem til, når nybyggerier skyder op, og derfor er den almene sektor så vigtig, hvis København stadig skal være for alle. De nye udgaver af den almene bolig sigter mod at skabe nye boligkoncepter og lavere husleje”, siger Morten Kabell.

Det er Borgerrepræsentationen, der skal træffe den endelige beslutning om de tre partnerskaber.

Fakta
De er udvalgt til partnerskabet med Københavns Kommune om nytænkning af den almene bolig:
KAB og 3B: Generationernes Byhus med plads til alle generationer samt fællesarealer.
Domea: Blandede ejerforhold mellem almene boliger, andelsboliger og ejerboliger med fælles medborgerhuse - baseret på afprøvede byggemetoder med modulopbygget råhus i beton.
Lejerbo, AAB og FSB: Kompakte boliger organiseret omkring en smartzone, som indeholder alle boligens installationer. Koncept baseret på standardiseret modulsystem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109