23948sdkhjf

Minister afviser sag om allergifremkaldende maling

Det er ikke ønskeligt med en ensidig dansk regulering af stoffet MI, mener minister. Enhedslisten kræver handlingsplan.
Konserveringsmidlet MI, der blandt andet anvendes i vandbaseret maling, og som ifølge Miljøstyrelsen er stærkt allergifremkaldende, skal ikke udfases.

Det fremgår af et folketingssvar til Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl, der har bedt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) om at forholde sig til, om dansk arbejdsmiljølovgivning skal skærpes for at minimere antallet af allergier og eksemer ved at fjerne de allergifremkaldende stoffer i maling.

”En ensidig dansk regulering af stoffet er ikke ønskelig, idet MI’s uønskede virkning ikke er afgrænset til Danmark, men rammer brugere over hele Europa, og henset til, at der allerede arbejdes på en EU-regulering af stoffet via biocidforordningen og CLP-forordningen”, skriver ministeren i sit svar.

Det svar er Christian Juhl ikke tilfreds med.

”Ministeren skubber EU foran sig. Han burde have valgt at lave en handlingsplan, for udfasningen af MI. Den kunne indeholde, hvad industrien, fagbevægelsen og arbejdsgiverne skulle bidrage med. På den måde ville Danmark blive foregangsland i udviklingen af nye produkter og det kunne på sigt give nogle eksportmuligheder”, siger Christian Juhl og tilføjer, at han nu vil sende flere spørgsmål til beskæftigelsesministeren om brugen af MI.

Malermester køber handsker

Malermester Ole Juul Rasmussen fra Malerfirmaet J & O har taget konsekvensen af problemerne med MI.

”Jeg har valgt en forhandler, der har MI-fri maling. Det gjorde jeg blandt andet fordi min kone, der også er maler, fik allergi. Vi har efterfølgende investeret i gode handsker, som man kan føle igennem, og så bruger vi en beskyttende håndcreme”, siger han.

Både Forbrugerrådet og Miljøstyrelsen vil have MI forbudt. Et totalforbud kræver, at det først vedtages i EU, hvor man nu er ved at undersøge MI-stoffet nærmere.

Konserveringsmidlet MI
MI (eller MIT) står for methylisothiazolinon og er et konserveringsmiddel, der anvendes i vandbaseret maling, opvaskemidler samt hobbyprodukter som for eksempel lim.
MI er stærkt allergifremkaldende, og kan give udslæt, rødme og kløe. Inden for de senere år er der set en kraftig stigning i forekomsten af hudallergi over for MI. Allergien kan skyldes kontakt med maling eller andre produkter, der er konserveret med MI.
Hudallergi varer resten af livet, så hvis man først er blevet allergisk over for MI, vil man reagere på mindre mængder ved en ny udsættelse for MI.
Selvom der nu findes malinger uden MI på markedet, findes MI i dag i de fleste vandbaserede plastikmalinger. Der er ikke krav om deklaration, men som noget nyt har danske malingsproducenter og leverandører af bygningsmaling besluttet fra sommeren 2015 at efterkomme den europæiske brancheforening for malingsproducenter, CEPE’s anbefaling om frivilligt at deklarere MI i maling.
Kilde: Miljøstyrelsen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11