23948sdkhjf

Nyt system: Mange vil fortsat miste dagpengene

Trods et mere fleksibelt optjeningssystem vil flere tusinde fortsat miste deres dagpengeret, lyder vurderingen
Flere tusinde vil hvert år miste retten til dagpenge, også hvis et flertal i Folketinget gennemfører anbefalingerne fra Dagpengekommissionen.

Kommissionen forventer, at 6.700 personer årligt vil miste deres ret til dagpenge i en normal konjunktursituation. Tallene er dog behæftet med stor usikkerhed, noterer kommissionen, som derfor opererer med de bedste og værste scenarier - og de spænder fra 4.000 til 9.400 personer.

Usikkerheden skyldes blandt andet, at man indfører karensdage for de ledige. Det er en helt ny ordning, som man derfor ikke har erfaringer med og derfor gør svær at skønne effekten af.

I 2010 vurderede man, at 2.000-4.000 personer årligt ville miste dagpengene som følge af reformen. Det er ”Danmarkshistoriens største fejlskøn”, som a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke har kaldt det. Indtil videre på godt 2½ år har godt 60.000 mistet dagpengene.

Belært af de konsekvenser opfordrer AK-Samvirkes formand Torben Poulsen til, at man i en kommende politisk aftale forholder sig til, hvad man vil gøre, hvis forudsætningerne endnu en gang viser sig at være forkerte.

Interessante forslag

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen kvitterer i en pressemeddelelse for Dagpengekommissionens arbejde.

”Jeg synes, at kommissionen peger på en række interessante finansieringselementer, som isoleret set bringer flere i beskæftigelse og reducerer ledigheden. Men det er selvfølgelig beklageligt, at arbejdstagersiden kun vil gå en del af vejen og ikke ligesom den øvrige kommission kan bakke op om en fuldt finansieret model”, siger Jørn Neergaard Larsen.

Regeringen vil nu indlede politiske forhandlinger med afsæt i kommissionens afrapportering. Regeringen er optaget af, at ændringer i dagpengesystemet sikrer et fleksibelt arbejdsmarked med høj beskæftigelse og lav strukturel ledighed, og som er fuldt finansieret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187