23948sdkhjf

Andelsboligforeninger slås med stort vandspild

Mange private andelsboligforeninger oplever et årligt spild på 20-25 procent af vandforbruget på grund af gamle mekaniske målere
En stor del af de mange andelsboligforeninger, der så dagens lys i 80’erne og 90’erne, har fortsat installeret mekaniske vandmålere i foreningen.

I mange tilfælde nærmer de mekaniske målere sig 30 år, og det medfører et stort vandspild. Den ineffektive drift kan betragtes som en skjult udgift, der stiger år for år i de tilfælde, hvor foreningen vælger at udskyde udskiftningen af de slidte målere. Typisk kan den årlige ekstraudgift for hver andelshaver godt beløbe sig til 800-1.000 kroner eller omkring 50.000 kroner for en almindelig andelsboligforening med 50 boliger.

”Vandspild bør aldrig overstige fem procent. Når vi ser et tab på 25 procent, er det en kraftig alarmklokke og en klar markør på, at der kan hentes store driftsforbedringer ved at udskifte de gamle målere”, siger Ole Tarp, der er sales manager i målervirksomheden Kamstrup.

Minimer spild

Den danske virksomhed leverer løsninger til måling og styring af energi- og vandforbrug. Et af de produkter, Kamstrup producerer og oplever en stigende interesse for, er den intelligente ultralydsvandmåler.

Til forskel fra en mekanisk vandmåler har ultralydsvandmåleren ingen bevægelige dele og dermed heller intet indvendigt slid. Det giver en langt mere korrekt aflæsning i levetiden sammenlignet med den mekaniske måler.

I tilgift har Kamstrups intelligente vandmåler også indbygget lækovervågning, som opfanger selv den mindste utæthed, så det er muligt at agere hurtigt på spild og minimere risiko for skader.

”Kamstrups løsning giver en korrekt og retfærdig fordeling af forbruget, hvor hver enkelt andelshaver betaler for det, de forbruger. Med overvågningen får andelsboligforeningen samtidig et sikkert værktøj imod fejl og lækager”, siger Ole Tarp.

Foran investering

Kamstrup er hver dag i kontakt med private andelsboligforeninger, der kraftigt overvejer at investere i en driftsikker vandmåler-løsning.

Andelsboligforeningerne kommer fra hele landet og tæller både større foreninger i København og Aarhus og mindre foreninger i Midtjylland og Nordsjælland.

Fælles for andelsboligforeningerne er, at de oftest er 20-30 år gamle og igennem nogle år har udskudt investeringen i nye målere. I jagten på nye målere ønsker mange bestyrelser også at høre mere om de muligheder, som Kamstrup tilbyder indenfor opsamling af forbrugsdata.

Kontrolovervågning

Andelsboligforeninger har stor fokus på, at driften skal være billig og sikkerheden i top. Og her er Kamstrups løsning READy en oplagt mulighed for mange foreninger, der ønsker hyppigere aflæsning end den årlige måleraflæsning og i det hele taget mere kontrolovervågning.

Samtidig betyder valget af en READy-løsning, at beboerne ikke længere skal have aflæst deres vandforbrug ved et teknikerbesøg i hver andelsbolig. Det håndterer aflæsningssystemet ganske automatisk med mindre administration til følge.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14