23948sdkhjf

Uden borgmestre får klimaet problemer

Byerne skal mere aktivt ind i kampen mod klimaforandringer, mener Realdania
Byerne skal ind i klimakampen, hvis vi skal nå FN’s klimamål, mener Realdania, der håber, at flere kommuner tilslutter sig det internationale Compact of Mayors, et klimainitiativ, der blev lanceret under FN’s klimatopmøde i New York sidste år og hvis globale tilslutning vokser.

Senest har USA’s præsident Obama opfordret alle amerikanske byer til at slutte sig til og derigennem forpligte sig på ”målbare, rapporterbare og verificerbare klimaindsatser”.

Allerede i dag udgør de tilknyttede byer nogle af verdens største byområder. Målt på befolkning udgør de flere end 220 mio. mennesker.

Ved at indgå i et internationalt initiativ, hvor der er fokus på at indsamle fuldt sammenlignelige tal og data, kan en kommune i Danmark få vigtige erfaringer og ideer til nye klimaløsninger fra byer fra hele verden – og omvendt. Danske kommuner har i forvejen stærkt fokus på reduktion af drivhusgasser, klima- og klimatilpasningsplaner, og Compact of Mayors-initiativet er udviklet, så det også kan håndtere danske data.

Momentum op til COP21

Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania, har store forhåbninger om en international klimaaftale, når verdens regeringer mødes til COP21 i Paris til december.

De kommende månder er byernes chance for at vise, at de kan levere viden og handlekraft.

”Hvis byer og kommuner rundt øger deres engagement i klimakampen og eventuelt styrker samarbejdet med statslige myndigheder og regeringer, vil det styrke ambitionsniveauet hos regeringerne globalt og dermed den aftale, som er under forhandling op til og under COP21”, siger Jesper Nygård, der ser Compact of Mayors-initiativet, som en slags open source-platform, hvor en dansk klima-ambitiøs by som for eksempel Sønderborg vil kunne bidrage.

”Og Danmark er ikke lilleputland, når vi taler om kommunernes engagement. Vi har mange års erfaring, og vi er på mange strækninger langt foran andre byer rundt om i verden”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096