23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Vent på opsvinget

Milliardbesparelser på bygge- og anlægsområdet kan skade samfundets mulighed for langsigtet vækst, advarer økonom i Dansk Byggeri
Regeringen burde have mere is i maven og lade opsvinget komme ordentligt i gang, før man skærer i bygge- og anlægsinvesteringerne.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, der mener regeringen er en postgang for tidligt ude, når finansministeren varsler besparelser på bygge- og anlægsområdet på knap seks mia. kroner.

”Vi anbefaler, at man fastholder investeringsniveauet på bygge- og anlægsområdet, da det er nyttige samfundsinvesteringer, der ikke bør bruges som en håndtag, man skruer ned for. Så kan man i 2016 se på, hvordan de økonomiske nøgletal udvikler sig og derefter se, om der skal justeres i niveauet”, siger Bo Sandberg.

Han mener, det kan få store samfundsmæssige konsekvenser, at man nu vil udsætte og standse planlagte bygge- og anlægsprojekter.

”Det går ud over muligheden for langsigtet vækst i samfundet. Derudover skal man passe på med for meget stop-and-go i økonomien”, siger han.

Venstre-regeringen har med Økonomisk Redegørelse præsenteret sit bud på den offentlige saldo for 2015 og 2016.

Der ventes i år et underskud på 54 mia. kroner, mens der næste år er et underskud på 57 mia. kroner svarende til 2,8 procent af BNP. Det er en markant nedjustering. I maj var skønnet for 2015 et underskud 26 mia. kroner.

”Regeringens skøn for de offentlige finanser er til den pessimistiske side. I de forudgående fem år er der tilsammen fosset 208 mia. kroner mere ind i statskassen, end der var skønnet ved indgangen til de enkelte år. Og selvom det ikke er nogen naturlov, at skønnene altid viser sig for pessimistiske, vil det undre mig, hvis ikke vi også kommer til at se opjusteringer af skønnene for den offentlige saldo i de kommende økonomiske redegørelser”, siger Bo Sandberg.

Det er ikke kun Dansk Byggeri, der mener regeringen tegner et alt for sort billede af dansk økonomi. AE-rådet kaldte i går regeringens udlægning af økonomien for ”ekstremt pessimistisk”.

Læs også: " Bygge- og anlæg bliver skåret med milliarder ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093