23948sdkhjf

Skole bruger alle sine planer

Terrasseskole i Aarhus har med sit design udfordret ingeniørerne på den sjove måde
’Skolen på terrasserne’ - den nye skole på Frederiksbjerg i Aarhus tager stadig mere form for hver dag, der går.

Byggeriet er nu så langt, at der har været rejsegilde. Blandt gæsterne stod projektchef Lars Nordenhof fra rådgivervirksomheden Niras, der er projektleder for ingeniøropgaverne på byggeriet.

Den nye skole er baseret på de nyeste principper inden for leg og læring samt høje krav til bæredygtighed, energi og indeklima.

Der er mulighed for bevægelser på alle planer inde og ude på et utal af terrasser og atriumgårde, der arkitektonisk minder om en stabel bøger, der ligger forskudt oven på hinanden.

De kreative hatte på

Arkitekturen har medført, at konstruktionerne for bygningen har udfordret ingeniørerne på den sjove måde.

”Vi har haft de kreative hatte på for at finde de rigtige løsninger - og mange af dem,” siger Lars Nordenhof.

En udfordring har for eksempel været, at der kun er få betonvægge inde i bygningen, der sammen med de bærende facader med mange forskudte vinduer gør det svært at fordele lasten af konstruktionerne og sikre bygningens hovedstabilitet.

Bygningens udformning med tagterrasser og gavle, som trapper ned, har endvidere medført et behov for, at en lang række bjælker skal fastgøres på nabobjælker - eller understøttes af søjler - for at bære de tilbagetrukne facader.

At fordele kræfterne

Skolen får mange atrier, der skaber sammenhæng for brugere og elever i dagligdagen. Atrierne er ikke placeret over hinanden på alle etager, hvorfor konstruktionerne ligeledes er udfordret i forhold til at bære søjler og bjælker samt helt overordnet at fordele kræfterne for bygningens hovedstabilitet.

Bygningens indvendige sale er placeret så de dels går gennem taget, dels står på søjler i et af bygningens mange atrier.

Den store variation og uregelmæssighed i bygningens facade har ligeledes - sammen med brugen af genbrugstegl, der reducerer bygningens CO2-belastning - bidraget til kreative ingeniørløsninger.

Frisk luft til eleverne

Indeklima er projekteret efter bygningsklasse 2020, der kombinerer et godt indeklima og et lavt energiforbrug.

”For høj temperatur og dårlig luft nedsætter børnenes indlæring. Derfor har der fra start været fokus på at skabe et super indeklima, så der både er en god temperatur og frisk luft, hvor man kan holde CO2-koncentrationen på et lavt niveau”, siger Lars Nordenhof.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11