23948sdkhjf

Virksomheder bør øge fokus på sikkerhed efter ferien

Antallet af arbejdsulykker stiger markant lige efter sommerferien, påpeger Dansk Byggeri og opfordrer til at øge fokus på sikkerheden her
Når sommerferien er slut, og landets bygge- og anlægsarbejdere vender tilbage til byggepladserne efter en lang periode uden de faste rutiner, er det ikke alle, der er lige gode til at huske sikkerhedsprocedurerne.

Det betyder, at antallet af arbejdsulykker og nærved-hændelser stiger markant i perioden efter ferien, fortæller arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen og opfordrer traditionen tro til at sætte fokus på problemstillingen.

”Det er en god ide, at man på arbejdspladsen sætter sig sammen og genopfrisker rutinerne, når medarbejderne møder ind efter sommerferien. Der skal ikke ret meget til, før de gamle rutiner kommer på plads igen, så den tid er godt investeret”, påpeger hun i en pressemeddelelse.

Virksomheder på vagt

NCC Construction er blandt de entreprenørvirksomheder, der historisk set har oplevet en stigning i antallet af ulykker lige efter sommerferien, og derfor bliver der i tiden efter ferien netop sat øget fokus på sikkerhed.

”Vi skriver rundt til pladserne og siger, at de skal være ekstra opmærksomme, og opfordrer dem til at holde møder. Både for at høre, hvordan ferien gik og for at gøre opmærksom på, at nu starter hverdagen igen, og at vi derfor skal huske at passe godt på hinanden”, siger Kåre Christensen, arbejdsmiljøchef i NCC Construction til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Også hos Skou Gruppen A/S har man fokus på problemstillingen. Her kører man en plakatkampagne, hvor humor skal være med til at sænke antallet af arbejdsulykker. ”Kampagnen kører over hele året og en af de ting, der sættes fokus på, er sikkerhed efter sommerferien”, siger Martin Skou Heidemann, direktør i Skou Gruppen og fremhæver, at virksomheden desuden som noget nyt har sendt et brev hjem til alle medarbejderne, hvor de bliver mindet om, at de skal huske at være opmærksomme på sikkerheden, når de begynder på arbejdet igen.

”På den måde, håber vi at undgå ulykker”, siger direktøren.

Gode råd
I NCC har man lavet en liste med 10 sikkerhedsråd:
Planlæg opgaven og giv tid til at risikovurdere, før du går i gang
Sker der noget usikkert undervejs i opgaven, så sig fra. Tag en time out, genovervej opgaven og planlæg den på ny, før du går videre
Hvis der er en opgave, du ikke bryder dig om at udføre, så sig fra
Ryd op
Husk at bruge de rigtige hjælpemidler og det rigtige værktøj
Ledelsen skal bakke op
Tænk på dem omkring dig. Overvej også dine kollegers og andre faggruppers sikkerhed i forbindelse med din opgave.
Stil spørgsmål. Vær sikker på, at du har forstået helt præcist, hvad det er du skal lave, og hvad håndværkerne omkring dig skal lave
Brug din sunde fornuft. Og husk at lære af uheld og tæt-på-ulykker
Instruér nye kolleger
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095