23948sdkhjf

5.000 bolte udskiftet på multiarenas stålspær

Af sikkerhedsårsager er alle bolte på tagspærene til Royal Arena skiftet efter, at der blev konstateret brud på bolte
Omkring 5.000 bolte til de gigantiske stålspær til københavnske multiarena Royal Arenas tag har måttet skiftes midt i arbejdet med at lægge spærene på betonkonstruktionen.

Baggrunden er, at man ved flytning af et tagspær forud for montering konstaterede brud på flere bolte, forårsaget af at boltene var spændt for hårdt. Hændelsen fandt sted, mens spæret stod på jorden, og uden der på noget tidspunkt var risiko for skade på personer eller bygninger.

På baggrund af hændelsen har den spanske stålentreprenør Urssa, der har produceret spærene, i samråd med den projekterende ingeniør, fagtilsynet og byggeledelsen besluttet at udskifte samtlige bolte af den pågældende type. Det er i alt 5.000 bolte.

”Man kan ikke konstatere, om en bolt er overspændt, og derfor var der af sikkerhedsmæssige årsager kun én vej, nemlig at skifte dem alle”, siger Bent Frank, bestyrelsesformand for Arena CPHX, der står for opførelse af den ny multiarena i Ørestad.

De knækkede bolte blev konstateret på det tredje spær og altså efter, at de to første spær var monteret på bygningen. Boltene er også skiftet på de to første spær.

Afhængige af vejret

Alle de kritiske bolte er nu udskiftet. Processen har taget cirka to uger.

Monteringen af de store stålspær er nu genoptaget. Således blev det femte af i alt ni spær monteret fredag i sidste uge.

Tagspærene er produceret i Spanien og på grund af størrelsen transporteret til Danmark i mindre dele, hvorefter de samles på byggepladsen.

Arbejdet med montering af spærene forventes ifølge bestyrelsesformanden afsluttet inden for den næste måned.

”Vi er imidlertid meget afhængige af godt vejr. Det må ikke blæse ret meget for at det kan lade sig gøre at hejse de enorme spær og lægge dem præcist på plads i 35 meters højde. Indtil videre har sommeren ikke været god ved os, men vi håber på god fremdrift de kommende uger”, siger Bent Frank.

Spærene hejses på plads af to kraner, der kører på hver sin side af arenaen.

Rejsegilde udskydes

Udskiftningen af boltene har varet et par uger og forventes dermed at forsinke det planlagte rejsegilde tilsvarende. Bestyrelsesformanden forventer rejsegilde i sidste halvdel af september.

Derimod kan han ikke sige, om hændelsen betyder forsinkelse for den samlede byggeprojekt, der efter den seneste tidsplan skal afsluttes næste sommer, så arenaen kan tages i brug i sidste kvartal 2016.

Udskiftningen af boltene belaster ikke arenaens budget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109