23948sdkhjf

En økonomisk garanti eliminerer dumt energispild

Kernen i en Esco-model er, at kunden betaler gennem en garanteret energibesparelse. Installatøren er derfor dybt afhængig af resultatet af sit eget arbejde
Ventilation, der kører om natten, og forkerte målere kan koste virksomheder og kommuner kassen, fordi det aldrig bliver opdaget. Installatøren udfører sit arbejde og efterlader stedet, og det er de færreste kunder, som er i stand til at vurdere, hvis noget tæller, varmer eller køler skævt – medmindre det er helt skævt.

Besparelsen på den slags fejl er med til at finansiere energirenoveringerne i den såkaldte Esco-model, for det er en del af pakken, at Esco-udbyderen finder fejlene og holder energiforbruget nede på det niveau, den har garanteret kunden.

”Vi sikrer os, at de ikke bruger anlæg, når de ikke skal bruges. Vi sikrer, at der er varmt og godt, når der er brug for det, men når der ikke er brug for det, er der koldt”, siger Siemens’ Esco-direktør, Lars Nielsen.

Siemens landede sit første danske Esco-projekt i 2009. I dag har virksomheden 16 projekter, hvoraf to af dem er i den fase, hvor garantien på energibesparelserne skal stå sin prøve. I Sverige har Siemens lavet Esco-projekter siden 1998 og har i alt 120 projekter.

300.000 kroner retur i varme

Historikken giver flere eksempler på, at det giver mening for energibesparelsen, at installatøren følger op på sine mål.

Siemens oplevede i forbindelse med en oversvømmelse på en skole, at måleren til fjernvarmeværket gik i stykker. Vinteren efter en ny måler var blevet installeret, steg energiforbruget til det dobbelte. Fjernvarmeværket sagde, at det nok kun var den første måned. Efter tre måneder tjekkede de op på måleren, der stadig målte meget mere end normalt.

”Det kunne vi ikke forstå, så efter nogle måneder sagde vi, at måleren skulle akkrediteres. Det viste sig så, at de havde monteret en ny måler, som ikke passede i det hus, den skulle sidde i. Det endte med, at kommunen fik 300.000 kroner tilbage for at have betalt for meget fjernvarme”, fortæller Lars Nielsen.

Fejl opdages fordi de koster

”Den fejl bliver kun opdaget, fordi vi er der - for ellers skulle vi jo have betalt dem. Normalt havde man efter et år accepteret, at den skole brugte nok så meget varme. Næste år havde man sammenlignet med året før, og så var fejlen ikke blevet fundet”, siger han.

Generelt er der ikke ressourcer til at nå til bunds i den slags sager, men når Esco-partneren har hånden på kogepladen i form af en garanti, er det for dyrt ikke at finde fejlene.

Et andet eksempel er, at føleren af indeklimaet i en hal gik i stykker. Det fik automatisk ventilationen til at køre hele tiden - også om natten, og selvom folk lagde mærke til, at den kørte sent, tænkte de, at det nok var meningen.

”Men når vi så runderer det om natten, finder vi ud af, at den kører om natten og får fejlen sporet tilbage til føleren”, siger Lars Nielsen.

Læs også: " Siemens indtager Renoveringsdanmark med størrelse og kapital ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109