23948sdkhjf

Materialeproducenter er klar til opsvinget

Som branche har byggematerialeproducenterne potentiale til at gøre det endnu bedre, skriver Jette Snoer
Vi er på vej ind i et opsving. Erhvervslivet vil i de kommende måneder få brug for deres kapacitet til at klare efterspørgslen på såvel et spirende hjemmemarked som eksportmarkederne. Det vil også smitte af på byggeriet og producenter af byggematerialer. I første omgang skal måske især glæde sig over en genoplivning af Boligjob-ordningen.

Tiden er således inde til igen at smøre maskineriet, for når danskerne igen begynder at tjene penge, kommer der gang i boligbyggeri og renovering, og når erhvervslivet rammer kapaci-tetsgrænserne kan vi vel også forvente, at der bliver behov for at bygge tidssvarende erhvervsbyggeri.

Hjemmemarkedet er især spændende at følge efter en periode, hvor det har været tydeligt, at Danmark ikke er kommet så hurtigt ud af krisen som landene omkring os.

Byggevareeksporten har derfor klaret sig ganske pænt med tocifrede vækstrater allerede i 2014 på vores to største eksportmarkeder, nemlig Tyskland og Sverige.

Det er overordentlig vigtigt, at vi fastholder eksportfokus, og at eksporten bliver ved med at stå højt på vores virksomheders agenda. Vi laver nogle af verdens bedste byggematerialer – uanset om vi taler om vinduer, isolering, avancerede energikomponenter, eller hvad vi nu mestrer. Det skal vi selvfølgelig dele med så mange som muligt.

Derfor vil vi i Danske Byggematerialer fortsat holde øje med rammebetingelserne for eksporten og virksomhedernes adgang til markeder nært som fjernt. Vi er også klar, hvis der er behov for øget vejledning hos vores medlemmer, der er på vej ud i verden eller allerede er i gang, men har brug for mere viden om de enkelte eksportmarkeder.

Men meget udvikling skabes nu engang på et godt og solidt hjemmemarked. Nu skal vi op i gear her, og vi skal være bevidste om, at danske producenter af byggematerialer spiller en væsentlig rolle i samfundsøkonomien.

Vi producerer således for knap 56 mia. kroner om året og har en direkte beskæftigelse på knap 34.000 personer. Hertil kommer yderligere 20.000 personer, som er beskæftiget på arbejdspladser, der er afhængige af at levere varer, som byggematerialesektoren forædler.

Det gør os til det tredjestørste industriområde med godt og vel 10 procent af den samlede danske industribeskæftigelse, som er på cirka 300.000 danske industriarbejdspladser.

Og der er ingen grænser for, hvor store vi kan blive. Status er også, at vi som branche har potentiale til at gøre det endnu bedre. Der er for eksempel ingen tvivl om, at vi bør vise vej på såvel energiområdet som i forhold til bæredygtighed.

De skrappe danske krav til det danske marked er en gave, der reelt forærer danske producenter af byggematerialer en fordel ved at være tidligt ude med produkter, som vi ved, udlandet vil efterspørge før eller siden.

De store udfordringer er altså ikke i første omgang kvaliteten af vores produkter, men at fastholde en førerposition på en række områder, hvor vi er afhængige af adgang til finansiering af rettidige investeringer i innovation og kompetenceudvikling.

Her kan vi ikke hurtigt nok komme i gang med at sætte os ambitiøse mål og effektive midler i de kommende år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11