23948sdkhjf

BIG’s hidtil største skalp

Med skyskraber i New York vil Bjarke Ingels’ projekt smitte af på dansk arkitektur
New Yorks skyline får et solidt dansk aftryk med Bjarke Ingels Groups enestående prominente placering til 2 World Trade Center i Financial District.

Bydelen har siden terrorangrebet i 2001 gennemgået store forandringer, og sammen med One World Trade Center og Three World Trade Center erstatter BIGs bygning fra 2020 tvillingtårnene, der styrtede sammen fra næsten 14 år siden.

Egentlig var opgaven gået til Norman Foster, men hans skyskraber kom aldrig højere op end fundamenterne, fordi der ikke var lejere til byggeriet, ifølge ing.dk.

Nu har mediemogulen Rubert Murdoch hyret Bjarke Ingels til at tegne en bygning, der blandt andet kan huse hans to virksomheder, 21st Century Fox og News Corp.

Det skriver ejendomsudvikleren Larry Silverstein, der har udlejningsretten.

Stor fjer i hatten

Uanset ejer og formål er projektet en stor fjer i hatten. Ifølge Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, får byggeriet kulturpolitisk enorm betydning for amerikanerne.

”Men får også stor betydning for udlandets kendskab til dansk arkitektur. Der er mange ikoniske bygninger og steder i New York, men Ground Zero er noget specielt, og for danske arkitekter og deres anseelse i USA betyder det meget; det er virkelig en stor skalp, Bjarke Ingels har vundet”, siger Lene Espersen til ArkByg.

Hun tilføjer, at den store opgave ikke kommet ud af ingenting.

”Tegnestuen har flyttet hovedkontor til New York og Bjarke Ingels bor derovre. Han investerer noget, også af sig selv, og man ser det med andre danske virksomheder, der vil have opgaver i USA, Kina eller andre store lande: det hjælper ikke blot at sende yngste medarbejder afsted. Det får man ikke opgaver af”, siger Lene Espersen.

Et ikonlandskab

Også Boris Brorman Jensen, selvstændig arkitekt, PhD, underviser og BIG-kender, er imponeret:

”Opgaven og den strategiske placering gør det til et af de meget få steder i verden hvor du er garanteret nærmest uendelig opmærksomhed. Den vil skrive sig ind i et globalt ikonlandskab. Udfordringen er nu - indenfor rammerne af en fortærsket skyskraber-genre - at tænke nyt. Under alle omstændigheder rykker BIG nu definitivt ind i superligaen og de har lige så mange hits på hjemmesiden som Fosters og partners”, siger Boris Brorman Jensen til ArkByg.

Nu skal der projekteres et højhus med åbne planer og gode forbindelser mellem de forskellige afdelinger, så BIG’s opgave blev, skriver ing.dk, at passe de idealer ind i en over 400 meter høj skyskraber. Samtidig skulle bygningen både passe ind på det oprindelige designs fundamenter og matche med de andre højhuse omkring mindesmærket for de over 3.000 dræbte ved terrorangrebet i 2001.

Derfor har udformningen af for eksempel lobbyen, ifølge Bjarke Ingels, været et spørgsmål om at ’forbinde prikkerne’ for at få konstruktionen til at hænge sammen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109