23948sdkhjf

Polakkerne har ingen øv-dage

Cepos mener, at det bedre skal kunne betale sig for danskere at tage et arbejde
Cheføkonom i den borgerligt-liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen er ikke overrasket over, at en betragtelig del af byggeriets jobvækst det seneste år er gået til udlændinge.

”Der er generelt stor tilgang af udenlandsk arbejdskraft til det danske arbejdsmarkedet, men det er da et paradoks, at jobbene i så høj grad går til østeuropæere, når byggeriet fortsat har for mange ledige. Det understreger blandt andet, at østeuropæerne er meget populære hos mange arbejdsgivere. Østeuropæerne er meget motiverede og er flittige og har fokus på at arbejde, når de er i Danmark. Og så tror jeg ikke, at begrebet øv-dage eksisterer i Polen”, siger han.

Mads Lundby Hansen mener, at paradokset samtidig illustrerer, at danskere på dagpenge og kontanthjælp har for lille gevinst ved at tage et arbejde – og at det også gælder i byggeriet.

”Der er derfor behov for at få indrettet den danske model, så det bedre kan betale sig at arbejde, og det kan gøres ved at sænke dagpenge og kontanthjælp”, siger han.

Næsten dobbelt forskel

Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet, mener ikke, der er nogen sammenhæng mellem dagpengeniveauet, og at mange af de nye job i byggeriet går til udlændinge.

”Selv hvis man får et job i byggeriet til 130-140 kroner i timen, det vil sige væsentligt under gennemsnittet i branchen, så er det nærmest dobbelt i forhold til dagpenge, fordi man skal huske på, at der skal lægges 30 procent oven i lønnen til pension, søgnehelligdagsbetaling og hvad der ellers følger med overenskomsten. Jeg skal ikke udelukke, at man kan finde en enkelt, som foretrækker dagpenge fremfor et job, men det generelle billede er, at de ledige gerne vil i arbejde, men at arbejdsgiverne kigger en anden vej”, siger Gunde Odgaard.

Læs også: " Udlændinge får mange af byggeriets nye job ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109