23948sdkhjf

Danske arkitekter skaber nyt byområde i Stockholm

Et af Nordeuropas største byudviklingsområder får et solidt dansk fingeraftryk, efter Adept har vundet opgave i Stockholm
Den danske arkitektvirksomhed Adept har vundet opgaven med at udvikle området Kolkajen-Ropsten i den centrale del af Stockholms Havn.

Sammen med den svenske arkitektvirksomhed Mandaworks har Adept vundet opdraget om at udvikle området, som er et af de største byudviklingsprojekter i Europa. Over de næste 20 år skal der skabes 12.000 boliger og 35.000 nye arbejdspladser i området i Norra Djurgårdsstaden samt skabes grobund for en række nye kulturtilbud med ombygningen af Stockholm Gasværk.

Vinderforslaget tager udgangspunkt i det omkringliggende områdes eksisterende karakter: udvidelsen af den blandede bebyggelse Brofästet, den markante kulturakse som en fortsættelse af gasværkets struktur og retning, samt forbindelsen til Ropsten metrostation, som udgør en vital og direkte forbindelse til Stockholm Centrum.

Planen er sammensat af delområder, som hvert er udformet med en egen identitet, der stammer fra en nøje læsning af kontekst, historie og de planlagte funktioner i den nye byudvikling. Den vekslende karakter skaber et urbant, varieret og attraktivt bymiljø, som til fulde udnytter områdets mange potentialer for både beboere og besøgende.

Blandet bystruktur

Samlet set skal forslaget fra Adept og Mandaworks skabe muligheder for at etablere en blandet bystruktur med mange kvaliteter. Bebyggelsen omkring kyst, kanal, park og metrostation spænder således fra fireetagers boligbebyggelse til bygninger helt op til 18-20 etager.

Samtidig er områdets dele forbundet af et udvidet infrastrukturelt netværk med fokus på cyklister og gående, velintegrerede parkeringsmuligheder for cykler og en række andre tiltag, som skal gøre cykler til den til den mest attraktive transportform i området. Udviklingsplanen er en fleksibel ramme, som er tilpasset flere forskellige scenarier for densitet og kan derfor løbende tilpasses for at bibeholde et levende bymiljø. Området vil i fremtiden rumme minimum 2.000 lejligheder og 70.000 kvm kontor og serviceerhverv.

Arbejdet med planen har stået på siden sommeren 2014 og første etape af byggeriet skal efter planen begynde i 2017.

Norra Djurgårdsstaden
Norra Djurgårdsstaden har ligesom Københavns Nordhavn tidligere været præget af industri. I mere end 100 år har områdets tre havnestrækninger Kolkajen, Tjärkajen and Ropsten været i brug som lagerplads og industriområde for håndtering og forarbejdning af kul til Stockholms Gasværk. I dag har en omfattende modernisering af energiproduktionen udspillet gasværkets rolle, og områdets store bynære landressourcer udgør nu et enormt potentiale for at genetablere Stockholms traditionsrige relation til vandet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094