23948sdkhjf

Halv milliard over fem år til at nedrive gamle rønner

Regeringen tilfører 220 mio. kroner til nedrivningspuljen
Arbejdet med at fjerne faldefærdige bygninger i landdistrikterne kan fortsætte de kommende år.

Regeringen lægger som et af sine vækstinitiativer op til at tilføre 220 mio. kroner til nedrivningspuljen, således at den samlet for perioden 2016-2020 vil være på 495 mio. kroner - eller 100 mio. årligt.

”Vi ved, at et par tomme rønner kan forgifte en hel landsby. Det giver en stemning af forfald, som skræmmer nye købere væk, og derfor har regeringen valgt at lægge flere penge oven i de puljer, der allerede er afsat,” siger minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen i en pressemeddelelse.

Udspillet ligger i forlængelse af Vækstpakken 2014, som forlængede ordningen om Pulje til Landsbyfornyelse til og med 2020 med i alt 275 mio. kroner.

Hertil kommer de almindelige statslige midler til bygningsfornyelse på cirka 185 mio. kroner årligt.

”Det er mange penge, men det er også en af de vigtigste indsatser for at sikre, at landet ikke knækker over. Vi ved, at mange gerne vil bo på landet, men hvis vi lader vores landsbyer forfalde, så kommer vi ind i en negativ spiral,” siger Carsten Hansen.

Udspillet får en positiv modtagelse hos Knud Kristensen (V), borgmester i Vesthimmerlands Kommune, der er en af de kommuner, der har benyttet puljen.

”Vi har efterhånden væltet 225 huse alene her i Vesthimmerland, så det værste er taget. Men der er stadig en liste over huse, som vi gerne vil af med, siger borgmesteren til Nordjyske Stiftstidende.

Han tilføjer, at det imidlertid er blevet sværere for kommunen at finde den medfinansiering, der er en forudsætning for at få andel i puljen.

I dag kan 70 kommuner få del i puljen til landsbyfornyelse, men regeringen lægger nu op til at ændre ansøgningskriterierne, så midlerne bliver målrettet de områder af landet, hvor de får størst effekt.

I år er der 200 mio. kroner i nedrivningspuljen.

Lempelser i planloven

Flere penge til nedrivningspuljen er blot et af regeringens initiativer, der skal gavne landdistrikterne.

Regeringen lægger blandt andet op til en række lempelser i planloven, så det eksempelvis bliver muligt for virksomheder i nedlagte landbrugsbygninger at udvide med op til 500 kvm. Desuden skal kommunerne have mulighed for at byudvikle i kystnærhedszoner.

Regeringens udkantsinitiativer
Flere penge til nedrivningspulje
Styrkelse af flexboligordningen
Bedre muligheder for at etablere erhverv i landzoner
Lettere adgang for byggeri i kystnærhedszonen
Pulje til bedre kollektiv trafik i yderområderne
Bedre rammer for skoletilbud på mindre øer
Bedre bredbånds- og mobildækning
Fjernelse af bunkers
Kilde: Regeringens vækstinitiativer. Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14