Brandvæsenet skabte skybrud for kloakmester
Gladsaxe Brandvæsen fandt slangerne frem og rykkede ud med monsterregn til forsøg med regnvand ved boligblokke
”Vi havde brug for en regnbyge til et forsøg med LAR – lokal afledning af regnvand. En rigtig kraftig én. Den kom brandvæsenet så med”, fortæller kloakmester Kristoffer Sindby fra firmaet Brdr. Sindby i Vallensbæk Strand.
Det rådgivende ingeniørfirma Orbicon har i samarbejde med Brdr. Sindby lavet et forsøg med to forskellige måder at lede regnvand fra tagene.
Vandet skal hen over højbede og videre ud på parkeringsarealer. Ønsket er at finde frem til en løsning, der både er funktionel og æstetisk og samtidig nem at vedligeholde. Derfor kom to forskellige løsninger op til den store skybrudseksamen.
Buksevand eller ej
”Man kan vel sige, at skåret ind til benet handlede det om våde bukseben eller ej. Der hvor regnvandet ledes ud til parkeringsarealerne skal vi nødig have, at forbipasserende fodgængere får våde bukser. Det viste sig, at ingen af de to løsninger medfører våde bukseben”, siger Kristoffer Sindby.
Der blev ikke trykket 112 for alarm, men Gladsaxe Brandvæsen blev alligevel tilkaldt, da vejrguderne ikke ville være en del af forsøget ved de 16 boligblokke i Gladsaxe. Efter en tids spejden efter regn, rykkede brandfolkene ud til Kildevænget og klarede sagen.
Der skulle hældes vand direkte i nedløbsrør to steder for at simulere skybrud. Det klarede brandsvendene med bravur. Mellem 120 og 150 liter i minuttet blev sendt fra brandslangerne og direkte i nedløbsrørene. Mængden svarer til 12 køkkenvandhaner for fuldt drøn og er det maksimale, der falder på de ca. 100 kvadratmeter tagflade, der afvander et nedløbsrør. I praksis vil der aldrig løbe så meget vand i røret, da tagrenderne vil løbe over inden da.
Seks parter
”Jeg var ikke i tvivl om, at begge løsninger ville bestå testen. Men nu fik vi det prøvet af i et rigtig fint forsøg, som jeg betragter som ganske specielt”, siger Kristoffer Sindby.
”Ikke færre end seks parter har været involveret, og alle har medvirket særdeles positivt. Foruden boligforeningen, det rådgivende ingeniørfirma Orbicon og jeg som entreprenøren, har vi jo også spillet sammen med både Gladsaxe Kommune, beboerne og altså brandvæsenet”, siger kloakmester og anlægsgartner Kristoffer Sindby.