Frustrerede blikkenslagere kan aflæses i statistikken
De strandede overenskomstforhandlinger mellem Tekniq og Blik & Rør sidste år viser sig nu i konfliktstatistikken for 2014
2
Billeder

De overenskomststridige arbejdsnedlæggelser på VVS-området fylder i konfliktstatistikken. (Arkivfoto: Jørgen Witved)
De overenskomststridige arbejdsnedlæggelser på vvs-området har samtidig bidraget til det højeste antal konfliktdage i byggeriet i 16 år.
Danmarks Statistik har opgjort antallet af såkaldte arbejdsstandsninger på det danske arbejdsmarked i 2014. Det dækker over såvel overenskomstmæssige som overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.
I alt blev der tabt 16.900 arbejdsdage på arbejdsmarkedet sidste år som følge af konflikter. Heraf tegner byggeriet sig for 6.100 tabte arbejdsdage, hvoraf knap halvdelen faldt i første kvartal.
Konflikt får skylden
Det afspejler ikke mindst, at mange medarbejdere i en række vvs- og installationsvirksomheder landet over lagde værktøjet og gik til faglige møder i protest mod den manglende fremdrift i overenskomstforhandlingerne mellem deres forbund Blik- og Rørarbejderforbundet og arbejdsgiverne i Tekniq - forhandlinger der til sidste endte i et totalt sammenbrud for anden gang i træk.
Formanden for Blik og Rør Max Meyer oplyser, at han ikke kender omfanget af medlemmernes overenskomststridige arbejdsnedlæggelser sidste forår.
”Men der er nok ikke tvivl om, at de fylder i statistikken. Frustrationerne var store”, husker han.
Parterne beskyldte gensidigt hinanden for at være årsag til det manglende resultat, som betød, at området blev omfattet af forligsmandens mæglingsskitse.
Af samme årsag blev prislisterne, der ligger til grund for akkordberegning, ikke reguleret for anden gang i træk.
Flest strejkedage siden 1998
I alt var der i 2014 i bygge og anlæg 149 strejker, som berørte godt 3.000 personer, hvilket som nævnt medførte 6.100 tabte arbejdsdage.
De involverede personer strejkede med andre ord i gennemsnit to dage.
Man skal tilbage til 1998 for at finde flere konfliktdage i byggeriet. I 1998 var der overenskomstmæssig strejke, som efter knap to uger med mangel på gær endte med et indgreb fra Nyrup-regeringen.
Industrien tabte i øvrigt i 2014 i alt 6.500 arbejdsdage. Her var de fleste overenskomststridige strejker i fødevareindustrien og i jern- og metalindustrien.