23948sdkhjf

Arbejdsmarkedet bliver endnu mere globalt

Der er brug for værn mod social dumping - både på europæisk og nationalt plan, siger LO i stor rapport
Danmark vil i 2030 have et arbejdsmarked, der i endnu højere grad end i dag er globalt udfordret og revolutioneret af teknologi.

Sådan lyder nogle af konklusionerne i en rapport, som LO fremlagde i går. Man har i over et år samlet og analyseret data for at kunne kigge 15 år og frem og komme med bud på udfordringer og mulige løsninger.

Rapporten konkluderer, at Danmarks økonomi er sund og konkurrenceevnen i top. Det noteres imidlertid også, at tendensen til stigende ulighed globalt set vil smitte af på det danske samfund.

”Når verden omkring os oplever større ulighed og fattigdom, så smitter det af på Danmark. Det skyldes ikke mindst de mere globale kapitalmarkeder. Manglen på gode job i Europa sætter ligeledes sine spor i form af social dumping. Ulighed bremser vækst og svækker vores sammenhængskraft. Derfor skal ulighed bekæmpes”, fastslår LO-formand Harald Børsting.

EU et kapitel for sig

Rapporten helliger et helt kapitel til den danske model og dens samspil med EU, fordi EU-samarbejdet giver udfordringer for Danmark, hvor reguleringen af arbejdsmarkedet primært baserer sig på overenskomster frem for lovgivning, som det ellers typisk ses i de fleste central- og sydeuropæiske lande.

Udfordringen for fagbevægelsen er at sikre, at arbejde, der udføres i Danmark, foregår i overensstemmelse med overenskomsterne på de pågældende områder. Ikke mindst bygge og anlæg er udfordret, fordi den udstationerede arbejdskraft især findes i bygge- og anlægsbranchen.

Derfor er der ifølge LO behov for at mere effektive værn mod social dumping. Indsatsen skal rette sig mod både EU-retten, dansk lovgivning og overenskomstniveauet. LO foreslår desuden, at det skal være obligatorisk for kommuner og regioner at anvende arbejdsklausuler, at dobbeltbeskatningsaftaler skærpes samt at der indføres kædeansvar for betaling af skat og sociale bidrag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11