23948sdkhjf

Forskerteam undersøger de ældre håndværkere

Håndværkere forlader arbejdsmarkedet før tid - nu vil en gruppe forskere undersøge hvorfor
Nogle ældre håndværkere må forlade arbejdsmarkedet før pensionsalderen, mens andre bliver i arbejde.

Hvorfor? Det vil en forskningsgruppe med Aalborg Universitetshospital i spidsen forsøge at finde ud af i et nyt forskningsprojekt.

I 2012 vedtog Folketinget at forhøje pensionsalderen. For personer født efter 1966 vil pensionsalderen blive mindst 69 år, og i takt med udviklingen i danskernes middellevealder, forventes pensionsalderen at stige yderligere til over 70 år.

Men på trods af at levealderen stiger, er der ikke noget der tyder på, at et menneske begynder at aldre senere i livet. Den forhøjede pensionsalder, kan give særligt håndværkere og andre med fysisk hårdt arbejde problemer med at leve op til arbejdets krav, fortæller Øyvind Omland, professor i arbejdsmedicin ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital, der skal være med til at lave undersøgelsen.

”Vi ved meget lidt om årsagerne til, hvorfor nogle mennesker forlader arbejdet, mens andre bliver ved med at passe sit. Aldring især af lunger og muskler har betydning for vores fysiske evne, men vi ved for lidt, om hvilken betydning det har for at forblive i arbejde som for eksempel 69-årig. Vi ved dog, at aldringen både af muskler og lunger tager særlig fart fra 65 års alderen”, siger han.

Brugbart resultat

Øyvind Omland og resten af forskerteamet vil derfor undersøge, om der skulle være andre forhold end kun de fysiske skavanker, som har betydning for, om folk må forlade arbejdsmarkedet.

”Ved hjælp af undersøgelser baseret på registre, spørgeskema om lunger og muskler samt interviews, vil vi kortlægge aldringens betydning for evnen til at fastholde et håndværksarbejde. Vi vil også prøve at finde ud af, hvorfor nogle ældre håndværkere forlader deres arbejde og andre bliver ved”, siger Øyvind Omland.

Han håber, at undersøgelsens resultater kan give forskerne viden om, hvad den ældre håndværker kan klare, og hvad årsagerne er til, at nogle bliver ved og andre ikke.

Resultaterne kan desuden bruges til at sige noget om, hvordan arbejdet skal indrettes for at sikre, at den 69-årige håndværker kan bevare sin tilknytning til arbejdsmarkedet.

Fakta Projektet løber over en tre-årig periode og er støttet med 3,5 mio. kroner fra Arbejdsmiljøforskningsfonden. Foruden Øyvind Omland, Arbejdsmedicinsk Klinik ved Aalborg Universitetshospital består projektgruppen af forskere fra blandt andet Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet og Hospitalsenheden Vest, Regionshospitalet Herning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109