23948sdkhjf

Rigsarkivet har fremtiden for sig

Det nye Rigsarkiv i Viborg efterlader med reolmønster i beton et markant indtryk
Schmidt hammer lassen architects sætter sammen med tekstilkunstneren Grethe Sørensen og Confac A/S nye rammer for kunstnerisk udsmykning af det nye Rigsarkiv i Viborg.

Med facader i såkaldt grafisk beton, der fremstår som ét stort kunstværk med arkivreoler i pixelmønstre

Grafisk beton udgør et nyt arkitektonisk og kunstnerisk redskab, der skaber nye muligheder for at integrere kunsten i arkitekturen, siger sagsarkitekt Sebastian Schroers fra Schmidt hammer lassen architects.

Facaden fremstår som et stort sammenhængende system af arkivreoler med præcise aftegninger, kontraster, grafiske linjer og samlinger, der indgår som integrerede dele af motivet. Huset er sit helt eget og sender entydige signaler om sin identitet over lang afstand.

Sebastian Schroers tegner den arkitektoniske profil af arkivet - et højteknologisk OPP-byggeri, der fremstår som et stort, sammenhængende kunstværk tegnet af Grethe Sørensen.

Afspejler husets indhold

Med afsæt i en kunstnerisk idé samles fortid, nutid og fremtid i et udtryk, der fortæller om husets indhold og funktion, og trods få arkitektoniske virkemidler er der ikke tvivl om, at det nye Rigsarkiv kommer til at stå som kommentar til erhvervsområdets traditionelle industriarkitektur.

”Og merudgiften til kunstner og produktion af projektets grafiske betonfacader med indlejret kunst ligger indenfor rammen af de afsatte kunstmidler til statsstøttet byggeri”, pointerer Sebastian Schroers

Tidens byggekomponenter

Arkitekten ser projektet og udviklingen af de grafiske betonfacader som et godt eksempel på, hvordan man kan udforske tidens byggekomponenter og tilføre dem arkitektonisk værdi og projektspecifik identitet:

”Sammenholdt med, at en stigende del af bygningsmassen opføres som betonelementprojekter - men med begrænsede arkitektoniske muligheder - er der næppe tvivl om, at grafisk beton har fremtiden for sig”.

Den forudsigelse matcher udviklingen hos Confac A/S.

”Vi har blandt andet leveret til skolebyggerier gennem en årrække og oplever en stigende interesse for unikke facader opført med grafiske betonelementer”, siger adm. direktør og medstifter Erling Holm fra Confac A/S.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126