Byggebranchen vælger 3D-billeder
Er det virkelighed eller rendering? Grænserne er flydende, og 3D-tegnestuer er ikke i tvivl: Digitale tegninger sparer angiveligt kunderne for både tid og penge
I dag vinder digitale visualiseringer indpas i branchen.
Det skyldes, at 3D-teknikken åbner for en ny verden af muligheder inden for billedproduktion. Ifølge 3D-design-branchen får selv dygtige fotografer stærk konkurrence på især produktbilleder, fordi de angiveligt ikke kan levere billeder på samme niveau som 3D-tegninger.
Et eksempel er køkkenfirmaer, der tidligere skulle have håndværkere til at bygge en lang række køkkener i et studie, så fotografen kunne tage sine billeder.
Den proces tilrettelægges i dag digitalt. Ud fra digitale tegninger kan 3D-tegnestuer nu lave så fotorealistiske gengivelser af produkter, at man med det blotte øje ikke kan se, at der er tale om en rendering.
Arkitekter er kunder
Antallet af 3D-tegnestuer i Danmark er ikke stort, men en af dem er Dimension Design i Aalborg, som primært beskæftiger sig med 3D-visualiseringer af byggeprojekter og -produkter, og kunderne er arkitekter, entreprenører og byggematerialeproducenter.
- Gode billeder sælger varen. Det gælder ikke mindst i den digitale tidsalder, hvor billeder har fået en stadigt fremherskende rolle i markedsføring. Vi mærker, at interessen vokser i byggebranchen, siger Uffe Bengaard, 3D-arkitekt og indehaver af Dimension Design.
- Så længe man kun har brug for få billeder, kan almindelig fotografering give mening. Men så snart man skal bruge mange forskellige billeder, bliver det hurtigt noget rod, og looket i billederne bliver ikke ens. Vi kan til gengæld tegne et produkt op i så mange variationer, det skal være, og redigere det præcist, som kunden ønsker det. Med 3d-visualiseringer kan alt lade sig gøre, tilføjer han.
Større spillerum
Byggematerialeproducenten Cembrit anvender i dag 3D-visualiseringer til en række produktbilleder. Det skyldes både de muligheder, som 3D-tegningerne giver, og at Cembrits forhandlere ofte har brug for produktbilleder til deres web-shops.
- Hvis det skulle ordnes med almindelig fotografering, ville det blive en yderst omfattende og ikke mindst bekostelig affære, siger marketingchef Anette Tymm, hos Cembrit.
Pas på med genbrug
At det så en gang imellem kan gå galt alligevel har vi dog oplevet her på ArkByg-redaktionen:
En større arkitektvirksomhed sendte en række lækre 3D-billeder af et ambitiøst dansk projekt. Men illustratorerne havde glemt at fjerne en række palmer og andre eksotiske plantearter, fordi baggrunden var genbrug af et udenlandsk projekt, som tegnestuen også var involveret i.