23948sdkhjf

Mange idéer til at skabe vækst i København

Færre og lavere gebyrer er nøgle til vækst i København, mener ekspertgruppe
Færre og lavere afgifter og gebyrer samt bedre muligheder for de små og mellemstore virksomheder til at deltage i kommunens udbud.

Sådan lyder nogle af de i alt 84 anbefalinger, som kan skabe bedre forhold for Københavns Kommunes erhvervsdrivende og skabe flere private arbejdspladser. Anbefalingerne kommer fra en ekspertgruppe med repræsentanter for netop de små og mellemstore virksomheder.

- Lavere afgifter og gebyrer vil give flere arbejdspladser og mere vækst. En ændring i antallet af gebyrer og i gebyrernes niveau vil sikre kommunens konkurrenceevne og være med til at tiltrække nye virksomheder, siger Per Engsø Larsen.

Han er formand for Dansk Byggeri Hovedstaden og adm. direktør i Engsø Gruppen og har været et af fem medlemmer i ekspertgruppen.

Erhvervsskat ned

Gruppen anbefaler, at dækningsafgiften for erhvervslivet i København inden for en femårig periode sænkes til samme niveau som i Aarhus - det vil sige fra i dag 9,8 promille til 5,75 promille - og at erhvervsgebyrerne generelt skal ned på Aarhus-niveau.

- Det har været naturligt at sammenligne med Aarhus, fordi det er den eneste danske storby i vækst, som man med rimelighed kan sammenligne København med, siger Per Engsø Larsen.

Gruppen anbefaler samtidig, at kommunen laver en analyse af, hvad virksomheder og borgere får for gebyrerne, og hvad de dækker over; hvad der er værdiskabende, og hvilke gebyrer der hæmmer vækst. Samtidig ønskes det, at byggesagsgebyret skal afspejle det faktiske ressourceforbrug og ikke en kvadratmeterpris. Derved skabes også et incitament for at sikre, at hvis en bygherre leverer materiale af god kvalitet, er der behov for mindre sagsbehandling.

Basale løsninger

Det skal også gøres lettere for mindre virksomheder at byde på kommunale opgaver. Her foreslår ekspertgruppen blandt andet, at den fem-årige bankgaranti på anlægsudbud gøres mere fleksibel ved eksempelvis at hæve grænsen for, hvornår der skal stilles bankgaranti. Desuden anbefales det, at kommunen udbyder en større andel af driften på det tekniske område.

- Det handler ikke nødvendigvis kun om, at det er størrelsen af udbuddene, der begrænser adgangen for de små og mellemstore virksomheder. Anbefalingen handler også om mere gennemsigtige udbud, hvor der er sammenlignelighed fra gang til gang, så man ikke skal starte forfra hver gang, siger Per Engsø Larsen.

I Tekniq glæder man sig også over det københavnske fokus på de små og mellemstore virksomheder.

- Ofte er der tale om relativt basale problemer, der findes en basal løsning på. Problemet er bare, at hvis vi ikke finder en løsning, så kan det have en så stor betydning for dagligdagen i virksomheden, at virksomhedsejeren vælger at flytte ud af kommunen, siger Henrik Fugmann, der er formand for Tekniq-råd Hovedstaden.

Skruer på knapperne

Virksomheder med færre end 250 ansatte udgør 99 procent af samtlige virksomheder i København og beskæftiger flere end 100.000 københavnere.

- De mindre virksomheder er ekstremt vigtige for at skabe vækst og arbejdspladser i København. Nu skal vi se grundigt på gruppens anbefalinger, og så skal vi sætte nye initiativer i søen, der kan få de københavnske virksomheder til at vokse hurtigere. siger overborgmester Frank Jensen (S).

Håb om handling

Københavns Kommune har tidligere nedsat en task force, der er kommet med en række konkrete anbefalinger, som skal gøre det lettere at drive virksomhed i København.

Af 77 konkrete anbefalinger fra sommeren 2011 er de 66 fuldført eller sat i gang.

- Erfaringerne fra denne task force gør da også, at vi har et vist håb om, at politikerne tager en del af vores anbefalinger til sig og omsætter dem til handling, siger Per Engsø Larsen.

Han roser Københavns Kommune for overhovedet at have taget initiatv til ekspertgruppen for at kigge på bedre muligheder for de små og mellemstore virksomheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111