23948sdkhjf

Fortsat uenighed om udstationeringsregler

Der er fortsat et stykke vej til enighed i Europa-Parlamentet om nye regler for udstationering
Der er fortsat langt til enighed i Europa-Parlamentet om nye regler for kontrol med udstationerede virksomheder og udstationeret arbejdskraft.

Det konstaterer Ole Christensen (S), eneste danske medlem af parlamentets beskæftigelsesudvalg, der arbejder med det såkaldte håndhævelsesdirektiv.

- Når jeg kigger på de foreliggende kompromiser, er der fortsat lang vej endnu. Vi har hele tiden sagt, at de nye regler ikke må være et skridt tilbage, men skal give øjensynlige forbedringer for arbejdstageren i EU og indsatsen mod unfair konkurrence og løndumping.

- Den polske konservative ordfører er svær at danse med. Hun ser tilsyneladende stort på, at det er mange af hendes egne landsmænd, der i sidste ende vil kunne nyde godt af forbedrede regler. Hun lader til at have misforstået, hvad vi vil med reglerne. Vi vil ikke ramme dem, der følger reglerne – arbejdstagere såvel som arbejdsgivere – men dem der misbruger reglerne uanset, hvem det er, siger Ole Christensen.

Kædeansvar lever

Direktivet skal ud over bedre muligheder for kontrol også skabe klare kriterier for, hvad der skal til for at en virksomhed kan udstationere. Det skyldes, at man i dag oplever problemer med såkaldte postkassefirmaer, der er uden aktivitet i hjemlandet og alene er skabt for at kunne udnytte mulighederne ved udstationering. Et kontroversielt element i direktivforslaget er indførelse af kædeansvar - eller solidatisk hæftelse - så en entreprenør hæfter for sine underentreprenørers manglende betaling af eksempelvis løn, sociale forpligtelser og skat. Forslaget splitter udvalget, men er fortsat en del af teksten.

En “åben liste"

Der er tilsyneladende ved at blive skabt forståelse for, at rækken af kontrolredskaber, der nævnes i direktivforslaget, skal betragtes som en “åben liste". Det betyder, at de enkelte lande får mulighed for at indføre andre kontrolredskaber, hvis det viser sig påkrævet.

Derimod er der fortsat uenighed om, hvilke regler der skal være gældende, hvis der er tvivl om der er tale om en reel udstationering.

- Hele pointen med de nye regler er at undgå misbrug af den udstationerede arbejdskraft og sikre en fair konkurrence mellem udenlandske og lokale arbejdstagere. Så vi skal altså holde fast i, at det må være forholdene i den medlemsstat, hvor man arbejder, der gælder, siger Ole Christensen.

Det ventes, at Europa-Parlamentet skal stemme om et kompromisforslag til efteråret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11