Italiensk entreprenør får stor metro-kontrakt
Kontrakter på to stationsbygninger går til italienere
CMT har indgået kontrakt med den italienske storentreprenør CIPA Spa. om at udføre betonarbejdet på stationerne ved Aksel Møllers Have og Frederiksberg.
- Entreprenøren er - som altid - valgt ud fra teknisk kvalitet og pris, siger CMTs kommunikationschef Jens Munch til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
CIPA leverer selv mandskab og ledelse samt en del af maskinerne til brug for opgaven.
Jens Munch siger, at CMT ikke oplyser sine kontrakters økonomiske størrelse. Det er en forretningshemmelighed. Kilder i branchen vurderer, at alene betonarbejdet på de to stationer har en værdi af 120-150 mio. kroner.
I alt skal der anlægges 17 underjordiske stationer og fire arbejdsskakte, så der samlet er 21 gigantiske underjordiske armerings- og betonopgaver. De første tre stationer er under anlæg med det portugiske Cinterex som entreprenør.
Minimum to danske entreprenørvirksomheder afgav tilbud i forbindelse med de tre første stationer.
Jens Munch kan ikke oplyse, hvor mange entreprenørvirksomheder, der har afgivet tilbud på betonarbejdet på stationerne Aksel Møllers Have og Frederiksberg. Ingen danske entreprenørvirksomheder har tilsyneladende i denne fase været indbudt til at give tilbud.
Ind i Dansk Byggeri
CIPA Spa. er en stor italiensk anlægsentreprenør og ifølge virksomhedens hjemmeside eksperter i underjordisk betonarbejde og tunneler.
Selskabet er i øjeblikket i gang med arbejder ved anlæg af tre stationer til ny metro i den polske hovedstad Warszawa og en række italienske vejtunneler.
CIPA melder sig ind i Dansk Byggeri og er dermed omfattet af dansk overenskomst.
Indtil videre udføres størstedelen af arbejdet på Cityringen af udenlandske entreprenørselskaber.
Det er således det italienske Trevi Group, der udfører de lodrette vægge til stationer og skakte.
Cinterex udfører betonarbejdet på de tre første stationer, blandt andet den netop færdiggjorte arbejdsskakt i Nørrebroparken. De omkring 128.000 betonelementer, som skal føre de to parallelle tunnelrør, udføres af det østrigske selskab Mobil Baustoffe, der støber elementerne på en fabrik i Sassnitz på Rügen i Nordtyskland.
Selve borearbejdet udføres af italienske SELI, der har ekspertise inden for sådanne store tunnelboreprojekter. SELI indgår sammen med de også italienske selskaber Salini og Techimont i konsortiet CMT, der i 2010 af bygherren Metroselskabet fik tildelt totalentreprenørkontrakten.