23948sdkhjf

Udførende bruger VærdiByg-guide

Faglige vejledninger fra branchesamarbejdet VærdiByg skal stoppe kliniske overleveringer fra rådgiver til entreprenør. Nyt projekt sigter mod renoveringer baseret på de udførendes erfaringer.
God projekthåndtering, forventningsafstemning og bedre kommunikation.

Det bliver nøgleord, når branchesamarbejdet Værdiskabende Byggeproces (VærdiByg) til januar søsætter nye projekter, der skal udvikle anbefalinger til de medvirkende i byggebranchen.

Og denne gang sker det med fokus på renovering.

- Det er vigtigt at få bygget bro mellem rådgiver og udførende, så det ikke kun bliver en klinisk overlevering, der desværre kan medføre, at de udførende på byggepladsen står tilbage med en masse spørgsmål, siger Rolf Simonsen, civilingenør og sekretariatsleder i VærdiByg.

Mange downloads

Han erkender, at de direkte tilbagemeldinger på de 15 vejledninger, som VærdiByg gennem tre år har udgivet, har været få.

Men han fortæller, at de bliver anvendt i praksis:

- Vi oplever meget fine download-tal og kan se, at de ligger på nogle tusinde per vejledning med Effektiv Prækvalifikation, der udkom i marts, og Kvalitet som Tildelingskriterium, som bestsellere, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Vi får også feedback om, at mange praktikere i byggeriet møder andre, som refererer til dem, og at entreprenører giver vejledningerne til deres bygherrer. Dermed bliver publikationerne udgangspunkt for den videre samtale, siger Rolf Simonsen, der har en fortid som sekretariatsleder for foreningen Lean Construction-DK.

Uforudsete problemer

Og nu gælder det mere effektiv renovering.

- Renoveringsprojekter indeholder særlige forhold, som man er nødt til at have for øje i byggeprocessen, siger Rolf Simonsen og fortsætter:

- Der er ofte uforudsete ting, som man er nødt til at håndtere undervejs i processen. Det betyder, at man skal have en bedre koordinering og samarbejde end i nybyggeri, og desuden skal man have et beredskab, der kan reagere hurtigt, så byggeprocessen ikke går i stå, når der sker noget uforudset. Desuden skal man også have mere styr på samarbejdet med brugere og beboere.

Styrke hos praktikere

I slutningen af januar sættes tre nye projekter igang. De har fået overskrifterne:

- Renoveringsstrategi og effektiv renovering

- Forundersøgelser og risikohåndtering

- Samarbejde, kommunikation og beboere

Projekterne gennemføres som workshops med praktikere fra byggeriets virksomheder, og hvert projekt skal munde ud i en eller to nye vejledninger.

- Deltagelsen af praktikere er en kæmpe styrke for projekterne. Det betyder, at vi kan komme med anbefalinger, som der er enighed om på tværs af byggeriets parter, og samtidig have udgangspunkt i, hvad der er muligt og fungerer på renoveringsprojekter, siger Rolf Simonsen.

Fra mund til øre

Han bakkes op ad murermester, direktør og entreprenør Kim Siestø, der dels i begrænset omfang bruger VærdiByg, dels kender flere kolleger, som bruger anvisningerne meget:

- Den dialogbaserede tilgang til tingene, der inddrager flere parter, er både vigtig og frugtbar, siger Kim Siestø til Licitationen.

Hans firma Kim Siestø A/S har en del erfaring med store renoverings- og byfornyelsesopgaver og skal aktuelt i gang med et større projekt i Landskronagade i København, hvor industrielt hamp som isoleringsmateriale vil blive benyttet.

Stort udbytte

Sekretariatschef Rolf Simonsen supplerer:

- Vores erfaring er, at deltagerne får et stort fagligt udbytte: Det giver både et stærkt fagligt netværk på tværs af skel i byggebranchen og en øget forståelse af processer, der kan være med til at inspirere arbejdet i egen organisation. Omdrejningspunktet i disse projekter er byggeprocessens faseskift og grænseflader. Det arbejder vi også videre med, men nu med særligt fokus på renoveringsprocesser.

Han tilføjer at flere udbud peger på, hvordan man får de udførendes kompetencer med i udbudsprocessen.

- Det handler om, at man - i et friere rum end i dagligdagen - kan gennemgå projektet for at få entreprenørens vinkel med, så han kan gøre en forskel i projektet, frem for, at han skal ligge og slås med arkitektens ideer på byggepladsen, siger Rolf Simonsen.

Der kommer typisk mellem 12 og 25 deltagere i en projektgruppe, og så diskuterer de inden for hver overskrift problemer og mulige løsninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.148