23948sdkhjf

Træsort gav knaster i udbud

Et byggefirma har netop vundet en klagesag over Holbæk Kommune
Den fredede træsort Redwood, som er mellem 2.300 og 2.700 år gammel, er omdrejningspunktet i en klagesag, som Holbæk Kommune netop har tabt i Klagenævnet for Udbud.

Det er entreprenørvirksomheden HM Gruppen A/S, som har indbragt sagen for klagenævnet. Sammen med fem andre virksomheder var HM Gruppen prækvalificeret til at afgive bud på en af hovedentrepriserne i forbindelse med en omfattende ombygning af Holbæk Seminarium - en entreprise til omkring 20 mio. kroner.

Holbæk Kommune besluttede sig for at indgå kontrakt med Tømrergården i Tuse A/S 4. juni 2012 og meddelte HM Gruppen, at det afgivne tilbud var ukonditionsmæssigt, blandt andet fordi udbudsmaterialets tilbudslister vedrørende anvendelse af Redwood ikke var udfyldt.

Klagenævnet for Udbud har i kendelsen givet HM Gruppen medhold i, at Holbæk Kommune har handlet i strid med tilbudsloven ved at afvise virksomhedens tilbud som ukonditionsmæssigt.

Svært at få fat i

Holbæk Seminarium er en fredet bygning, og i februar 2012 fik Kulturstyrelsen og Holbæk Kommune udarbejdet en fredningsmanual for seminariet, som blandt andet har til formål at være retningsgivende for fremtidige bygningsarbejder.

Af den fremgår det, at der bør værnes om oprindelige materialer, strukturer, detaljer og udførelsesmetoder. I manualen står der dog, at der vil være visse istandsættelser, der ikke kan lade sig gøre på grund af lov- eller miljømæssige krav. I den forbindelse bliver Redwood, som flere partier i den fredede bygning består af, nævnt. Som muligt alternativt bliver træsorten Sipo Mahogni nævnt i manualen, da den farvemæssigt harmonerer med Redwood.

Tømrergården i Tuse, som Holbæk Kommune valgte at indgå kontrakt med, kunne hjemskaffe Redwood, mens det ikke var lykkedes HM Gruppen, som derfor kun afgav tilbud på arbejder udført med Sipo Maghoni.

To valgmuligheder

I udbudsmaterialet står der under punktet vedrørende snedkertræ og træ til vinduer, døre og porte samt glas, at træ af typen Redwood/Sipo Maghoni skulle anvendes, og under punktet vedørende træ generelt står der, at kommune ønsker, at Redwood bliver anvendt og alternativt Sipo Mahogni, hvis ikke den fredede træsort kan skaffes.

“I mangel af andre bestemmelser i licitationsbetingelserne må dette forstås således, at tilbudsgiveren kunne tilbyde entreprisen udført med træ af enten Redwood eller Sipo Mahogni," udtaler klagenævnet i kendelsen. Tilbuddet fra HM Gruppen er ifølge klagenævnet ikke ukonditionsmæssigt, fordi det ikke giver mening, at tilbudsgiverne skulle udfylde alle tilbudslistens poster - herunder anvendelsen af Redwood, når tilbudsgiveren kunne vælge at tilbyde arbejdet uført med enten den ene eller den anden træsort.

Holbæk Kommune skal betale 40.000 kroner i sagsomkostninger til HM Gruppen, og desuden har Klagenævnet for Udbud pålagt kommunen at annullere beslutningen om at indgå kontrakt med Tømrergården i Tuse. Det viser sig imidlertid ikke at være muligt i praksis.

- Hovedentreprisen er stort set færdig. Hvis ikke den netop er afsluttet, er den i hvert fald 3/4-dele færdg, og derfor er det i praksis ikke muligt at annullere kontrakten, siger direktør i Holbæk Kommune, Anders Asmind.

Vil gå i dialog

Selv om HM Gruppen tidligere i sagens forløb har givet udtryk for, at firmaet på et senere tidspunkt ville rejse et erstatningskrav, er det ikke sikkert, at sagen kommer så vidt.

- Det er endnu ikke afklaret, om vi vil køre en erstatningssag. I bund og grund var det en principiel sag for os, og vi er tilfredse med at have vundet den, siger Claus Sørensen, der er direktør i HM Gruppen.

Til spørgsmålet om, hvorvidt det fremtidige samarbejde med Holbæk Kommune spiller ind på, at virksomheden nu tvivler på at ville kræve erstatning, svarer Claus Sørensen:

- Holbæk Kommune er er en af vores gode samarbejdspartnere. Der er mange aspekter at tage hensyn til, når vi skal overveje, om vi vil gå videre med sagen.

Heller ikke Holbæk Kommune ser ud til at ville gøre mere ved sagen:

- Vi tager kendelsen til efterretning og har ikke tænkt os at indbringe sagen for domstolene. Der har været nok juristeri i den sag allerede, siger Anders Asmind. Han fortæller, at kommunen i løbet af denne uge har et møde med HM Gruppen for at tale om sagen og finde ud af, hvad der skal ske.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126