23948sdkhjf

65 byggefirmaer konkurs hver måned

Krisen i byggeriet er fortsat dyb, selv om lidt færre virksomheder gik konkurs i 2011 end året før
Mange virksomheder i bygge- og anlægsbranchen klarer ikke krisen. Alene sidste år knækkede 774 firmaer i branchen halsen og blev erklæret konkurs.

Det svarer til, at 65 byggefirmaer bukkede under hver måned.

- Og der er umiddelbart ikke udsigt til, at situationen bliver bedre lige med det samme. Vi vurderer, at niveauet vil være nogenlunde det samme næste år, siger afdelingschef Andreas Fernstrøm fra Dansk Byggeri.

Det positive, der kan udledes af tallene er, at konkursbølgen inden for bygge og anlæg synes at have toppet. Det skete i 2010 med tilsammen 1.005 og året før med 980 konkurser i branchen.

- Der er tale om et fald på 23 procent fra 2010, og det skal vi da glæde os over, men niveauet er fortsat meget, meget højt. De 774 konkurser i 2011 er - efter 2009 og 2010 - det tredjehøjeste antal konkurser i branchen nogensinde, og det fortæller vist meget godt, hvor dyb krisen er. Samtidig fortæller tallene ikke om det formentligt store antal kontrollerede nedlukninger, hvor man eksempelvis i forbindelse med pensionering opgiver at sælge sin virksomhed, siger Andreas Fernstrøm.

De netop offentliggjorte konkurstal fra Danmarks Statistik fortæller ikke branchevis, hvor store de konkursramte virksomheder er. Dansk Byggeri vurderer, at der både er store og små blandt de konkursramte og at de er fordelt over hele landet. Der er dog en tendens til, at virksomheder med flere år på bagen og med mange ansatte også går ned. Årets største byggekonkurs ramte entreprenørfirmaet Brødrene A. & B. Andersen A/S, der indgav konkursbegæring med en ordrebeholdning på over en mia. kr.

Ikke bedre i 2012

Dansk Byggeri forventer ikke meget bedre tider i 2012. Der er udsigt til en smule fremgang i nybyggeri af almene boliger og så forventes det, at anlægsområdet får fremgang som følge af store infrastrukturprojekter. Derimod er det private boligbyggeri, erhvervsbyggeri og byggemodning helt fastfrosset, hedder det i en konjunkturanalyse, som Dansk Byggeri udarbejdede i september 2011. Organisationen forventer et fald i byggebeskæftigelsen på 1.500 personer i 2012.

Dansk Byggeri forventer på den baggrund et fortsat højt antal konkurser i 2012.

- Konkurrencen vil være lige så intens i år som i 2011. Der er fortsat masser af kapacitet, og derfor kan vi også i år forvente en benhård konkurrence om opgaverne, hvor der ikke bliver meget tilbage på bundlinjen, siger Andreas Fernstrøm.

Hårdt pres på priserne

Den vurdering er Torben Bjørk Nielsen, direktør i en af landets store entreprenørvirksomheder Hoffmann, meget enig i.

- Vi oplever, at presset på priserne er voldsomt, og at nogen giver bud under kostpris. Det kan kun være udtryk for, at man er så presset på likviditeten, at kun en ny ordre kan få banken til at forlænge kassekreditten. Trykket er ikke blevet mindre det seneste år, siger han,

Hoffmann har netop på grund af det pressede marked skærpet sin agtpågivenhed i forbindelse med valg af underentreprenører.

- Vi får bud, der er så billige, at vi ikke tør bruge dem. De hænger ikke sammen, siger han.

Torben Bjørk Nielsen oplyser, at en række af de firmaer, som Hoffmann gennem de seneste år har anvendt som underentreprenører, er gået konkurs.

- Og her taler vi om gode og ordentlige firmaer, som har levet op til vores standarder, siger han.

I december vurderede to analysevirksomheder uafhængigt af hinanden, at hver fjerde virksomhed i bygge- og anlægsbranchen har kurs mod konkurs.

Analyserne er baseret på de undersøgte virksomheders årsregnskaber og egenkapital.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094