Naturen tager sig af forureningen
Affaldscenter Kjærgårdsmølle ved Struer behandler forurenet jord for mange kommuner
Og det er såmænd ikke den store videnskab. Jorden skal bare vendes rundt engang imellem lige som kompostbunken i haven. Og have godt med ilt ligesom en fornuftig rødvin.
Sådan lyder opskriften på behandling af forurenet jord i hvert fald på Kilenvej i udkanten af Struer. Her ligger det fælleskommunale affaldscenter Kjærgårdsmølle. Og selv om der ikke nødvendigvis er mandskab på pladsen hver dag, så er der konstant aktivitet. Naturen sørger for at holde gang i behandlingen af bunkerne med forurenet jord fra mange kommuner.
- Vi har kun bakteriologisk rensning. Vi lader naturen om at nedbryde forureningen og giver så en hjælpende hånd ved at optimere forholdene for bakterierne, forklarer civilingeniør Carsten Hansen Zaar fra Nomi I/S, som er selskabet bag affaldscentret.
Godkendt plads
- Kjærgårdsmølle er en godkendt plads, og derfor må vi modtage jord uden analyse og selv lave analysen. I praksis véd vi dog, hvad det er, vi får, når en entreprenør melder ind. Som hovedregel har entreprenøren fået foretaget analyse af jorden og véd, hvad det er, han har på ladet. Og al jord, der kommer her, er forud anmeldt til kommunen som forurenet jord, forklarer Carsten Hansen Zaar.
- Ud fra analysen bliver der aftalt en tonspris med entreprenøren. Den afhænger helt af graden og typen af forurening. Prisintervallet ligger mellem 140 kr. pr. tons for let forurenet jord til omkring 1000 kr. pr. tons for stærkt forurenet jord, siger Carsten Hansen Zaar.
Selv om Kjærgårdsmølle kan modtage langt de fleste typer og grader af forurening, så må pladsen ind imellem alligevel melde pas.
Ingen ekstremer
- Vi må ikke modtage jord i det, der hedder "fri fase". Her er vi så ude i ekstremer, hvor olien faktisk løber af jorden. Senest har vi måttet sende ekstremt tungmetalforurenet jord videre til forbrænding i Holland. Men hovedparten af det, der køres ind på affaldscentret, er almindelig olieforurenet jord, som vi sagtens kan håndtere, siger Carsten Hansen Zaar.
Når en entreprenør har henvendt sig med en portion forurenet jord, oprettes jorden som en sag med et unikt sagsnummer hos Kjærgårdsmølle. Jorden køres igennem sorteremaskinen og befries for sten, kloakrør og hvad der ellers kan være af større ting. Derefter tages en kontrolanalyse af jorden, som så er klar til opbevaring og bakteriologisk rensning.
- For mellemforurenet jord tager det typisk omkring halvandet år, før vi kan erklære jorden for ren nok til, at vi kan køre den ud igen. Vi renser ikke ned til landbrugsjord, men til en grad, der for eksempel i øjeblikket anvendes i en stor støjvold i Lemvig Kommune, fortæller Karsten Hansen Zaar.
Efter ønske
Affaldscentret ved Struer blev bygget i 2006. Pladsen er 30.000 kvm med fast belægning og membran. Halvdelen af pladsen er helliget forurenet jord, mens den anden halvdel er til haveaffald. To laguner opsamler vand fra de to afdelinger.
- Før Kjærgårdsmølle var der ingenting. Pladsen blev etableret efter ønske fra omkringliggende kommuner. Den blev bygget af selskabet Nomi Vækst, som oprindelig havde Nomi I/S og Solum som fælles ejere. I 2010 blev Solum købt ud af fællesskabet, og i dag er Nomi eneejer. Totalt findes der i Jylland færre end en halv snes pladser, der kan modtage forurenet jord, siger Karsten Hansen Zaar.
Nomi, som i fuld udstrækning hedder Nordvestjysk Miljøfællesskab, er det fælleskommunale affalds- og miljøsamarbejde mellem kommunerne Holstebro, Struer og Lemvig. Det drives som traditionelt affaldsselskab, som håndterer erhvervsaffald. Søsterselskabet NVR, Nordvestjysk Renovationsfællesskab, klarer de borgerrelaterede opgaver med affald.