23948sdkhjf

Stop vejrevnerne i tide

Ifølge ny Cowi-rapport kan der være mange millioner af kroner at hente for kommunerne ved at undlade at spare på vejbudgetterne
Vedligehold vejene, inden de slår alt for mange revner.

Det er budskabet fra rådgivningsvirksomheden Cowi, som har offentliggjort en rapport om vejvedligeholdelse med udgangspunkt i fem kommuner - heriblandt Gentofte, Hedensted og Aabenraa.

- Vi har et udbygget vejnet i Danmark, og det vil blive væsentligt dyrere for samfundet at skulle betale den fulde renoveringspris frem for at vedligeholde rettidigt, siger Frans Dupont, der er vice president for Transport og Infrastruktur i Cowi.

Store forskelle

Blandt landets kommuner er der meget stor forskel på, hvor mange penge der sættes af per kvm vej. Cowi har kategoriseret de fem kommuner som gode, middel eller dårlige vejkommuner.

Et eksempel på en god kommune er en kommune, der har et samlet vejareal på 1.929.705 kvm. Kommunen sætter 14,8 mio. kroner af om året til vejvedligehold. Det svarer til, at kommunen bruger 7,67 kroner per kvm vej om året.

I den anden ende er der den dårlige vejkommune, som sætter 20 mio. kroner om året af til vedligeholdelse. Kommunen råder over et langt større vejareal end den gode kommune, nemlig 9.233.678 kvm. Regnestykket viser, at mens den gode kommune bruger over syv kroner per kvm vej, bruger den dårlige kun 2,17 kroner per kvm.

Penge at spare

På baggrund af de fem kommuner, som udgør 10 procent af Danmarks vejnet, har Cowi beregnet, at de danske kommuner bruger omkring 1,2 mia. kroner årligt på vejvedligeholdelse.

Ifølge rapporten vil kommunerne i løbet af en periode på 10 år kunne opnå en årlig nettobesparelse på 3,1 mia. kroner, hvis de investerer 600 mio. kroner mere om året - altså samlet set 1,8 mia. kroner om året.

Omvendt vil kommunernes veje ifølge Cowis regnestykke tabe 36,4 mia. kroner i værdi over samme 10-årige periode, hvis kommunerne fortsat budgetterer med 1,2 mia. kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125