23948sdkhjf

Haster med akutjob

Arbejdsgiverne skal have turbo på akutjob-opslagene
Det haster ganske alvorligt med at få oprettet akutjob. Arbejdsgiverne skal sætte turbo på opslagene. Fra nytår falder de første langtidsledige for de skærpede dagpengeregler.

Appellen kommer fra Verner Sand Kirk, direktør i a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke.

A-kasserne har de seneste uger skrevet til 42.000 ledige, der er i risiko for at miste deres dagpenge.

De særlige akutjob er en af vejene til job for de ledige. En søgning fredag på jobnet.dk viser imidlertid, at der blot er 645 aktuelle akutjob. Godt 70 procent er opslag fra offentlige arbejdsgivere, og blandt de ledige job er blandt andet job som overlæge, ledende afdelingssygeplejerske, jordemoder og neuropædagog.

- For at tage det positive først, så er det godt, at det offentlige område slår mange stillinger op som akutjob, men det er ikke seriøst, når man tager det hele med. Akutjobbene skal signalere jobåbninger målrettet de udfaldstruede, og det gør man ikke, når man opslår stillinger, som man ved ikke henvender sig til målgruppen. Det ligner lidt for meget, at man ønsker at få noget volume, siger Verner Sand Kirk.

Han mener imidlertid, at det helt store problem er, at den private sektor ikke er kommet i omdrejninger.

- Derfor må vi opfordre de private arbejdsgivere til virkelig at sætte turbo på opslagene.

Der skal turbo på

Med aftalen om akutjobbene forpligtede arbejdsgiverorganisationerne sig til at opslå 12.500 akutjob, hvoraf de 7.500 er i den private sektor. Jobbene skal tilvejebringes frem til 1. juli næste år.

- Særligt mange vil falde ud af dagpengesystemet i de allerførste måneder. Alene 8.000 fik forlænget deres dagpenge i et halvt år i sommer som sidste års finanslovsaftale, og de falder ud til nytår, med mindre de har fået arbejde. Derfor er der en særlig stor gruppe i begyndelsen af året, og derfor er det så vigtigt, at de jobåbninger, man har lovet at synliggøre, rent faktisk også slås op, siger Verner Sand Kirk.

Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Jørgen Bang-Petersen forklarer de få private akutjob med, at private arbejdsgivere ikke har erfaringer med jobopslag på nettet.

- Vi er ved at løbe det i gang, og det tager lidt tid at få oplyst om akutjob og indarbejdet rutiner hos virksomhederne. Men i takt med, at de nye jobåbninger kommer, vil vi se flere akutjob, og der vil formentlig blive rettet op på balancen mellem de private og de offentlige akutjob inden årsskiftet, siger Jørgen Bang-Petersen til Ugebrevet A4.

Verner Sand Kirk appellerer til, at de akutjob, som så opslås, målrettes de ledige, der er i fare for at miste dagpengene, som det er hensigten. I den forbindelse gør han opmærksom på, at knap 18.000 af de udfaldstruede personer er medlemmer af 3F’s a-kasse og Kristelig A-kasse - og derfor ikke besidder kvalifikationer til job som overlæge eller cheføkonom.

Få job i byggeriet

Det vurderes, at omkring 2.500 af de langtidsledige har tilknytning til bygge- og anlægsbranchen.

Bygge- og anlægsvirksomhederne har også været meget træge til at opslå særlige akutjob.

Fredag var der således på jobnet.dk kun 14 akutjob kategoriseret under bygge og anlæg. Heraf kom de otte opslag fra offentlige arbejdsgivere, hvor fire af opslagene er job som byggeleder, byggesagsbehandler og planlægger.

Af de resterende 10 akutjob i byggeriet er halvdelen job som elektriker.

Snedker- og tømrervirksomheden Moestrup i Tune ved Roskilde har lavet et enkelt opslag om et akutjob som tømrer.

Efter en ansøgningsfrist på en uge havde virksomheden i fredags modtaget 50 ansøgninger. Nu skal bunken gennemgås. Vurderingen i virksomheden er, at relativt få af ansøgningerne kommer fra et af de udfaldstruede akasse-medlemmer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109