23948sdkhjf

Lolland glæder sig over lærepladser

Erhvervsskole og fagforeninger hilser med tilfredshed, at Femern A/S vil kræve lærlinge
Meldingen fra Femern A/S om, at der vil blive krævet lærepladser for at få del i de store kontrakter om at bygge tunnel til Tyskland, bliver mødt med ros og tilfredshed på den lokale erhvervsskole og i de lokale fagforeninger.

- Det er meget positivt, men man kunne også sige, at det manglede da også bare, for selvfølgelig skal entreprenørerne forpligtes til at have et vist antal lærlinge, hvis de vil have del i arbejdet, siger Niels Henriksen, formand for CELF (Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland-Falster) og formand for 3F Guldborgsund.

Formanden for Dansk El-Forbunds Storstrøms afdeling Dennis Fridthjof er enig.

- Hvis ikke et statslig anlægsprojekt i den investeringsstørrelse skal kaste et stort antal lærepladser af sig, så er det svært at pege fingre af de private, hvis de ikke uddanner, siger han.

Femern A/S har netop meldt ud, at krav om lærlinge bliver en del af udbudsmaterialet. Den endelig model er ikke valgt. Projektets tekniske direktør Steen Lykke oplyser, at man er i gang med forberedelser om, hvordan man mest hensigtsmæssigt kan formulere krav om et vist antal lærepladser.

Femern-projektet forventes at koste 40 mia. kroner. Selv om der er tale om et dansk-tysk projekt, er det Femern A/S og dermed den danske stat, der er bygherre.

Femern A/S’ budskab kommer samtidig med et voldsomt fokus på et fortsat voksende antal unge uden praktikplads. Regeringen har således nedsat et udvalg, der skal komme med input op til finanslovsforhandlingerne, og samtidig har regeringen et andet udvalg, der nu i flere måneder har undersøgt mulighederne for at anvende sociale klausuler i store statslige bygge- og anlægsopgaver.

Bliver nemmere

På CELF er skolens særlige strategileder for Femern-projektet Carsten Eriksen også meget glad for bygherrens klare melding.

- Det er en god nyhed. Det vil gøre det meget nemmere at motivere virksomhederne til at indgå praktikaftaler. Mange virksomheder er ved at søge sammen i joint ventures og partnerskaber, og med meldingen fra Femern kan vi målrette indsatsen mod disse virksomheder, siger Carsten Eriksen.

Han oplyser, at der lokalt er ambition om at have lokal arbejdskraft med på både selve anlægsprojektet og på de mange bagvedliggende serviceopgaver, der skal få kæmpeprojektet til at hænge sammen.

- Men realistisk set er det formentlig på hele supply-området, det lokale erhvervsliv har de bedste muligheder for at byde ind. Det være sig smede-, el-, mekaniker, kloak- og tømrerarbejde, rengøring, transport og vagt for eksempel, og så snart vi kender starttidspunktet, kan vi og virksomhederne begynde at regne baglæns og se, hvornår tingene går i gang, siger Carsten Eriksen.

Et godt signal

3F-formand Niels Henriksen noterer, at meldingen fra Femern ikke hjælper på situationen her i 2012 for de mange, der ikke har en praktikplads.

- Men det er et signal til de unge om, at der kommer lærepladser og forhåbentlig også beskæftigelse på den anden side af uddannelsen. Det giver på sigt nogle muligheder, siger Niels Henriksen.

Han forudser, at der på CELF kan skabes et praktikpladscenter, så der eventuelt kan skabes uddannelsesforløb, der kombinerer perioder i mindre virksomheder med muligheden for at være med på de store som for eksempel Femern.

Mangel på elektrikere

Hos elektrikerne forudser afdelingsformand Dennis Fridthjof, at man ikke lokalt er i stand til at levere arbejdskraft til Femern-projektet.

- Ud over Femern er der andre store projekter i støbeskeen med blandt andet nyt fængsel på Falster, nyt sygehus i Køge og elektrificering af jernbanen fra Ringsted til Rødby, som betyder, at der de kommende år bliver rift om elektrikerne. Samtidig uddanner vi langt færre elektrikere, end vi får behov for i fremtiden. I forhold til 2008 uddanner vi blot en tredjedel, og det betyder, at der forlader flere ældre end der komme unge nyuddannede ind. Det giver i sig selv et underskud i forhold til behovet, og med de mange store projekter i vores region bliver problemet særligt udtalt. Vi kan ikke honorere efterspørgslen og må imødese, at en del af arbejdskraften skal hentes i udlandet, siger Dennis Fridthjof.

Han understreger, at fremtidsudsigterne for elektrikerlærlinge er gode, men at der alene på skolen i Nykøbing Falster er 16 elektrikerlærlinge i skolepraktik.

- Så jeg kan kun appellere til de lokale installatører om at få indgået nogle uddannelsesaftaler, så vi ikke i fremtiden får et alt for stort underskud af elektrikere, siger han.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Dansk Byggeris lokalforening på Lolland-Falster til Femern A/S’ beslutning om at anvende sociale klausuler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11