Den Gamle By genopliver 1974
På torsdag åbner den moderne del af Den Gamle By i Aarhus, når Minidanmark anno 1974 slår dørene op
På torsdag åbner hovedetapen af den moderne bydel i en størrelse, som ikke før er set på noget museum i hele verden en slags mini-danmark i 1974.
Omdrejningspunktet bliver Hjørnehuset Tårnborg og et helt brokvarter, der åbner med lejligheder og butikker fra 1974 som en permanent del af Den Gamle By.
Her møder man kollektivet med fælles baderum, ølkassemøbler og Leninplakat; kernefamilien med teaktræsmøbler, serveringsbakke i broderede bakkebånd og grøn thermokande, minimarkedet med varer i vinduet, som er nødvendige for en travl 70er husmor, og Konditoriet Café Bonnichs der serverer gåsebryst og medaljer.
Det umuliges kunst
Undervejs i Den Gamle Bys historie er begrebet de umulige projekters museum dukket op flere gange. Store genopførelsesprojekter var dømt til døden, men står alligevel i dag som symboler på et visionært museumssyn.
Akkurat som Nationalmuseet i sin tid var imod, at museets første bygning, Borgmestergården, skulle bevares og genopføres, gik den statslige Kulturstyrelse imod Den Gamle Bys planer om et 1900-tals kvarter.
Museumsdirektør Thomas Bloch Ravn er derfor stolt over, at historien om den nære fortid nu kan vises i tre dimensioner i Den Gamle By.
- Vi har fulgt Den Gamle Bys grundlægger, Peter Holms linjer. Museet skal være relevant og interessant for almindelige mennesker. Så hvorfor skulle vi ikke lave et helt bykvarter fra en tid, som de fleste kan huske?, siger Thomas Bloch Ravn.
Indsamlet bygninger
Da Peter Holm i sin tid fik idéen til Den Gamle By, var bymiljøerne fra renæssance og enevælde ved at forsvinde. Nu gælder det 1900-tallets bygninger og miljøer, som bliver revet ned i stor stil eller bygget voldsomt om.
- Det er tankevækkende, at der ikke er bevaret hele miljøer fra en tid, der ligger så tæt på vore egen og som fascinerer millioner af tv-seere i fortællinger som Matador og Krøniken, siger Thomas Bloch Ravn.
Museet har siden 2002 arbejdet målrettet for at indsamle bygninger, butiksinteriører, private interiører og gadeinventar til den moderne bydel. Både myndigheder og enkeltpersoner har doneret uvurderlige genstande - alt fra butiksemballager til hele indbo og ejendomme.
Den moderne bydel i Den Gamle By er finansieret af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Selve indvielsen foregår i morgen, hvor kulturminister Marianne Jelved og Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla holder tale og klipper snoren ved bykvarteret. Fra på torsdag åbner bydelen for alle.