23948sdkhjf

Vismænd opfordrer til at lempe økonomisk politik

Overraskende melding fra vismændende afvises dog af finansminister Bjarne Corydon, der står klippefast på regeringens økonomiske linje
De økonomiske vismænds seneste temperaturmåling for dansk økonomi er ikke opmuntrende læsning. Det konstateres blandt andet, at Danmark er præget af stilstand, og at der er ikke tegn på nævneværdig fremgang inden for det nærmeste års tid.

Vismændene gør blandt andet opmærksom på, at den samlede beskæftigelse ligger omkring 100.000 fuldtidspersoner under det strukturelle niveau, og at beskæftigelsen inden for de kommende syv år ventes at stige med cirka 200.000.

Vismændene forsvarer i øvrigt rentetilpasningslån og afdragsfrie lån, men mener samtidig at lånegrænserne bør reguleres:

- Det vil være forbundet med store velfærdsmæssige omkostninger, hvis man valgte helt at forbyde korte rentetilpasningslån eller afdragsfri lån, lyder rådet.

Måske mest overraskende er vismændenes anbefaling af at lempe finanspolitikken, da de offentlige finanser er "tilstrækkeligt sunde til, at det er forsvarligt at føre en mere lempelig politik end planlagt".

Svækker effekten

Vismændene advarer i øvrigt regeringen mod at lempe på dagpengereglerne, og at det er vigtigt, at den ekstraordinære situation, "ikke giver anledning til strukturelt set uhensigtsmæssige, permanente ændringer af det grundlæggende system:

- Gentagne “midlertidige" lempelser risikerer at skabe forventninger om ekstraordinære tiltag også i fremtiden, hvilket svækker effekten af dagpengereformen, lyder vismændenes budskab.

Udvid boligjob

Håndværksrådets formand, Niels Techen, foreslår, at Boligjobordningen udvides og gøres permanent. Samtidig skal investeringsvinduet forlænges:

- Dansk økonomi kører i den grad i slæbegear. Derfor er der brug for, at regeringen stimulerer den økonomiske aktivitet med en mere lempelig finanspolitik, sagde Niels Techen og appellerer til, at Vækstplan DK "ikke betragtes som endestation i forhold til at lempe afgifter".

Adm. direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri konstaterer, at der er i byggeriet grund til at vise tilfredshed med forårets vækstpakke.

- Vi er ikke enige med formandsskabet i, at vækstplanen ikke vil bidrage nævneværdigt til en forbedring af den aktuelle konjunktur- og beskæftigelsessituation. Vækstplanen styrker samlet set det private erhvervslivs rammebetingelser med en finansiering, der indebærer en reduktion af den offentlige sektor. Og i Dansk Byggeri er vi meget glade for vækstplanen, da byggebranchen er hårdt ramt af lavkonjunkturen, der har reduceret nybyggeriet til et historisk lavt niveau, siger Lars Storr-Hansen, der fremhæver Boligjobordningen, øget renoveringsaktivitet i den almene sektor og nedrivningspuljen til sanering af landdistrikter.

Han noterer videre, at beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen har godt 18.000 færre beskæftigede end i 2004 - altså inden opsvinget satte ind.

Står fast

Finansminister Bjarne Corydon afviser enhver tanke om at lempe yderligere på finanspolitikken.

- Regeringens økonomiske politik ligger fast. Finanspolitikken er tilrettelagt, så vi kan få ophævet EU-henstillingen i foråret 2014. Derfor skal vi have en vis afstand til grænsen for det faktisk offentlige underskud i Stabilitets- og Vækstpagten. For 2015 risikerer vi at være meget tæt på denne grænse. Med en lempelse i 2014 – som foreslået af vismændene - kan det let blive nødvendigt at stramme finanspolitikken igen efterfølgende. Det er ikke hensigtsmæssigt. Leder side 4
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079