23948sdkhjf

EU stiller nye krav til byggevarer

Ny EU-forordning stiller krav om, at byggevarer skal have en såkaldt ydeevnedeklaration
Fra 1. juli skal byggevarer have en ydeevnedeklaration, og varernes CE-mærke skal udstyres med en direkte reference til den nye deklaration. Sådan lyder kravene i EU’s nye byggevareforordning, som erstatter det gamle byggevaredirektiv. Både DI Byg og Dansk Byggeri hilser den nye forordning velkommen, men skæringsdatoen fra 30. juni til 1. juli er problematisk.

- Formålet med forordningen er vi overordnet tilfreds med, men det er i praksis umuligt at leve op til den nye forordning fra den ene dag til den anden, siger Bjarke Fjeldsted, konsulent i DI Byg, som både repræsenterer byggebranchens producenter, forhandlere og entreprenører.

Bjarke Fjeldsted opfordrer derfor alle aktører i byggebranchen til at være pragmatiske i overgangsfasen.

- Vi taler alene om formaliteter i forhold til dokumentation og mærkning, og da det er meget svært at ændre formaterne fra den ene dag til den anden, håber vi, at de forskellige parter i byggebranchen udviser forståelse for hinanden, så det kan gå så smidigt som muligt, siger han.

Som eksempel fremhæver Bjarke Fjeldsted, at hvis en producent allerede har produceret varer, som skal sælges efter 1. juli, vil det være besværligt og meget dyrt at ommærke.

- Hvis forhandlerne eller håndværkerne modtager nogle varer, som endnu ikke er mærkede til forordningen for eksempel d. 2. juli 2013, må de meget gerne være overbærende, men selvfølgelig går vi ind for, at byggevareforordningen skal overholdes, men der er bare en problematisk overgangsperiode, siger han.

Tager hensyn

Energistyrelsen, som varetager tilsynsopgaven om at kontrollere, om virksomhederne overholder loven, når det gælder byggevarematerialer, har ingen planer om at kontrollere, at den nye byggevareforordning bliver overholdt fra dag et.

- Den nye byggevareforordning er i forhold til overgangsbestemmelserne ikke specielt hensigtsmæssigt formuleret. Ikke desto mindre så ligger reglerne formuleret nu, og vi vil selvfølgelig prøve at håndhæve dem på den bedste pragmatiske måde, siger Lars Korsholm, der er chefkonsulent i Energistyrelsen, og fortsætter:

- Det betyder selvfølgelig også, at vi i vores tilsyn vil prøve at planlægge efter, at vi kommer ud på et tidspunkt, hvor virksomhederne har haft mulighed for at indarbejde de nye regler.

Ifølge Lars Korsholm er der flere aspekter, der gør, at kontrol af, om forordningen bliver overholdt, må vente:

- Også på grund af andre konkrete markedsområdeindsatser, som vi allerede har planlagt, så er der meget, der tilsiger, at det først vil blive hen imod slutningen af året, at vi for alvor kigger på den del af det sådan helt overordnet set.

Hvis Energistyrelsen modtager henvendelser om, at lovgivningen ikke bliver overholdt, vil styrelsen tage henvendelser seriøst, men vil samtidig tage med i den konkrete vurdering, at overgangsperioden har været kort.

- I de enkelte sager, som måtte komme på baggrund af henvendelser fra branchen selv, vil vi tage bestik af de konkrete forhold og kigge på, hvad de enkelte virksomheder har gjort for at efterleve reglerne, og ud fra det foretage en vurdering af, hvad der er den mest fornuftige måde at behandle den pågældende sag på, forklaerer Lars Korsholm.

Glad for ændring

Ifølge Dansk Byggeri er byggevareforordningen et vigtigt skridt i forhold til at realisere visionen om et europæisk byggevaremarked.

- Vi er glade for, at byggevaredirektivet ophøjes til at være en forordning. Dermed overlader man det ikke til de enkelte lande at implementere direktivet, og det sikrer ensartede konkurrencevilkår, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Enkelte EU-lande som England og Sverige har nemlig fortolket direktivet anderledes end eksempelvis Danmark.

- Vi har i Danmark implementeret det gamle direktiv, og derfor har alle producenter af byggevarer skullet CE-mærke deres produkter, hvis der var et CE-mærkningsgrundlag. I Sverige og England har man haft en anden fortolkning. Der har man implementeret direktivet på den måde, at det kun var byggevarer, man importerede, der skulle være CE-mærket, siger Michael H. Nielsen og fortsætter: - I Danmark har vi nogle gange haft lidt flere udfordringer ved at eksportere til disse lande, fordi det så er svære at anskueliggøre, hvilke egenskaber vores produkter lever op.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096