Rensemetode giver renere badevand
Innovativ tænkning, investering og udviklingen inden for teknologi har resulteret i en ny metode, der kan aflaste renseanlæggene under regnvejr, hvilket betyder mindre urenset spildevand
Det kan resultere i, at dårligt renset spildevand flyder over og forurener for eksempel Øresund, idet renseanlæggene ikke er dimensionerede til at håndtere de øgede regnmængder. En ny metode kan nu begrænse mængden af forurenede stoffer, der udledes under regnvejr.
Bygger på radarbilleder
Den nye metode er netop afprøvet på Lynettefællesskabet i forbindelse med et projekt ved navn Metsam (MiljøEffektiv Teknologi til SAMstyring af afløbssystem og renseanlæg).
Metsam er, med støtte fra Miljøstyrelsen, udviklet i Udviklingssamarbejdet, som består af Lynettefællesskabet, Spildevandscenter Avedøre og Hofor med hjælp fra rådgivningsvirksomheden Krüger.
Metoden er baseret på radarbilleder fra Danmarks Meterologiske Institut (DMI), der bliver oversat fra regnprognose til en nært forestående vandmængde på renseanlægget. På denne baggrund kan en særlig styring til højt flow igangsættes tidligt.
- Da vi afprøvede metoden, var vi forberedte på regn ved hjælp af forvarslinger fra DMI to timer i forvejen. Det betød, at vi kunne rense 7.000 kubikmeter spildevand mere, end vi ellers ville have gjort. En mængde der mindskede udledningen af forurenede stoffer med en tredjedel, og som betyder, at eksempelvis badevandet på Amager Strand nu i højere grad overholder miljøkravene for renhed under og efter regn, fortæller Dines Thornberg fra Udviklingssamarbejdet.
Ikke ny idé
Idéen til styring af spildevand er ikke ny, men teknologien har ikke været moden nok før nu.
Ifølge Torben Knudsen ville det i dag være helt utænkeligt at bygge renseanlæg uden at inddrage intelligent styring.
- Det kan stadig være en udfordring at få alle systemer til at snakke sammen. Vejrprognoser er jo heller ikke 100 procent sikre, men der er ingen tvivl om, at det her er et teknologiudstillingsvindue, der kan vises frem for udlandet. Alternativet, og en voldsom dyr løsning, havde jo været at udbygge renseanlæggene i takt med at kloaksystemet udbygges, siger Torben Knudsen, der er direktør i Lynettefællesskabet.
Lynettefællesskabet er Danmarks største miljøvirksomhed inden for spildevandsrensning og renser spildevand fra borgere og virksomheder i Lynettefællesskabets ejerkommuner - svarende til forureningen fra 1,1 mio. mennesker.