23948sdkhjf

Træbranchen bløder fortsat

Træbranchen kæmper om ordrene og for sin faglighed og kvalitet. Mængden af træ, der bruges i byggeriet, er faldet markant siden 2007, og den hårde kamp om kunderne betyder, at mange leverandører går et kvalitetsniveau ned
Hvis dansk træbyggeri for alvor skal kunne stå ude om natten, kræver det mere viden og større kvalitetssikring, mener Træinformation samt Træsektionen under Dansk byggeri.

Mange - både planlæggere og udførende - ved for lidt om træ.

Derfor appellerer træ-branchen til et grundigere projekteringsarbejde.

- Rådgiverne skal blive bedre til at specificere deres krav med hensyn til trækvalitet og udførsel. For vi er i en tid, hvor markedet er hårdt trængt, og der er kamp om ordrene. Derfor er alle på jagt efter den billigste løsning, men man får nu engang ikke bedre huse, end man beder om i sin projektbeskrivelse. Det sagde jeg før finanskrisen, da mange gerne ville bygge i træ, og det mener jeg også i dag, siger Bjarne Lund Johansen, direktør i Træinformation, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han mener, at arkitekter, ingeniører og håndværkere skal være ærlige over for materialets begrænsninger:

- Mange glemmer tilsyneladende, at træ kan rådne, når de designer facader, siger han.

Også Michael Lund, formand for træsektionen i Dansk Byggeri, siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at mere kvalitetssikring må være vejen frem, så produkterne ikke skal returneres i det tempo, han oplever lige nu.

- Der er noget, der halter et sted i systemet. Og det går ud over de udførende, mener han.

Bedring i øst

Bjarne Lund Johansen supplerer:

- I jagten på billigere løsninger er fagligheden i fare. Man går et kvalitetsniveuaned for at få kunden, men det er ikke udtryk for, at træet i Danmark er blevet dårligere.

For nogle år siden var der sager med tvivlsomt østeuropæisk træ, men det er der ifølge Bjarne Lund Johansen kommet meget godt styr på, med krav om CE-mærkning og mere moderne skovningsmetoder. I de tre baltiske lande er der kommet større fokus på kvalitet og det samme gælder Polen, siger han.

- Det, der er problemet, er danskernes lidt lemfældige omgang med materialet. Noget man ikke ser i de andre skandinaviske lande, hvor man har en anden tradition og kultur for træbyggeri.

- Den faglige viden bliver mindre og mindre i træ-branchen. Og krisen kradser stadig så meget, at man ikke vil betale for kvalitet, siger Bjarne Johansen.

Træforbrug faldet

Forbruget af træ til privat og offentligt byggeri i Danmark er fra 2007 faldet fra 2,3 mio. kubikmeter til nu en enkelt mio.

- Alt kører på halvt blus. Men vi kan lære af Norge og Sverige, hvor trælasthandlerne stadig sælger kvaliteter, som er langt bedre end i Danmark. Det kan vi også opleve i Danmark: Hvis arkitekterne og bygherrene efterspørger kvalitet, kan de også få det, siger Bjarne Johansen, der tilføjer, at hvis man husker detaljeret at understrege sine funktions- og kvalitetskrav til træet i udbudsmaterialet, så det kan modstå vejr og vind, er man på rette vej.

- Vi skal blive dygtigere som branche til at slå et slag for de gode kvaliteter. Det betaler sig bedst for alle parter, siger Bjarne Lund Johansen.

Robust træ

Og at der er kamp om kunderne vidner de mange tiltag i branchen også om.

Træinformation har for eksempel i samarbejde med Trælasthandlerunionen og Dansk Træbeskyttelse produceret en guide, som skal gøre det nemmere at træffe det rigtige valg.

Og Optimera, som er en af de største byggemarkedskæder for professionelle, gør reklame for træ specialudviklet til det hårde danske vejr. Træet hentes højt mod nord i de skandinaviske skove, hvorefter det gennemgår en varmebehandling, hvilket gør det modstandsdygtigt over for råd og svamp.

Nåletræet kommer fra vores egne breddegrader uden rovdrift og med lange traditioner for genbeplantning, i modsætning til mange af de subtropiske træsorter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104