23948sdkhjf

Domstole kan skride ind mod skin-udbud

Annullering af udbud må ikke stride mod EU-principper om ligebehandling og gennemsigtighed. Annulleringen må heller ikke være usagligt begrundet
Sagen om udbud af Svendborg Kommunes entreprenørafdeling har nu også sat sine spor på Christiansborg, hvor økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) over for Venstres Erling Bonnesen har skullet redegøre for, at et flertal i byrådet tilsyneladende ikke ville vælge det tilbud, der var bedst og billigst.

Det viste sig dog, at der var seks store regnefejl i kommunens eget kontrolbud, seks regnefejl der "tilfældigvis" alle trak den for den kommunale entreprenørafdeling "den forkerte vej". Derfor endte sagen med, at Skælskør Anlægsgartner, nu Hededanmark, blev en klar vinder i udbudssagen.

Skin-udbud

Erling Bonnesen vil blandt andet vide, hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre, at der ved udbud ikke bliver tale om "skin-udbud", men at man vælger det tilbud, der er bedst og billigst ud fra de opstillede kriterier.

Men ministeren ønsker ikke at gå ind i den konkrete sag om udbud af Svendborg Kommunes entreprenørafdeling. Hun oplyser dog, at "et kontrolbud er en offentlig myndigheds beregning af omkostninger ved egen udførelse af en opgave, som myndigheden har besluttet at sende i udbud":

En teknik

- Kontrolbud er en teknik, som de offentlige myndigheder kan benytte til vurdering af, om det er hensigtsmæssigt at overlade udførelsen af en offentlig opgave til en ekstern leverandør. Kontrolbud er derimod ikke at betragte som tilbud efter EU’s udbudsregler. Såfremt en offentlig myndighed har udbudt en offentlig kontrakt efter EU’s udbudsregler, skal ordregiver tildele kontrakten til den eksterne tilbudsgiver, som – alt afhængig af hvilket tildelingskriterium myndigheden har valgt – har afgivet "den laveste pris" eller "det økonomisk mest fordelagtige tilbud". Ordregiver kan dog også beslutte at annullere udbudsproceduren og i stedet tildele kontrakten til en intern enhed, oplyser ministeren.

Et sæt spilleregler

Men der er dog også spilleregler for, om en ordregiver kan annullere et udbud. Det kræver nemlig ifølge ministeren og de danske domstoles praksis, at annulleringen "ikke strider mod principperne om ligebehandling og gennemsigtighed, og ordregivers beslutning om annulleringen ikke er usaglig begrundet":

- Det er i alle tilfælde en konkret vurdering om betingelserne for annullering er opfyldt. Såfremt der i en konkret sag måtte opstå tvivl om, hvorvidt en offentlig myndighed har overholdt udbudsreglerne, kan det oplyses, at enhver med retlig interesse heri kan indbringe en sag for Klagenævnet for Udbud. Nævnet kan blandt andet annullere ulovlige beslutninger eller pålægge en myndighed at lovliggøre en udbudsforretning. Endvidere kan nævnet i visse tilfælde pålægge den offentlige myndighed at udrede en erstatning til den eller de parter, der har lidt økonomisk tab som følge af fejl begået under udbudsprocessen, slutter økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093