23948sdkhjf

Vandværk får forsyningssikkerhed

Beboerne i den midtsjællandske by Tune har besluttet at investere i helt nyt vandværk, der reelt består af to separate vandværker
Beboerne i Tune, der ligger på Midtsjælland mellem Roskilde og Greve, ynder at kalde byen for en landsby. Det må så være en større af slagsen, da der er godt 5.000 beboere og flere end 2.000 husstande, men en række af de traditionelle landsbydyder lever i bedste velgående, herunder selvstændighedstrangen.

Det er en af årsagerne til, at det lokale vandværk ejes af beboerne selv, og i forbindelse med en generalforsamling besluttede medlemmerne, at man vil have et nyt vandværk til erstatning for det gamle, der stammede fra 1974 og havde aftjent sin værnepligt. Det nye vandværk skal dog ligge i de eksisterende bygninger, men "isenkrammet" totalrenoveres.

Det er ingen helt billig beslutning, idet budgettet for det nye vandværk er i størrelsesordenen seks mio.kr., men nu begynder konturerne at tegne sig, og det forventes ibrugtaget til september i år.

Ny model i brug

- Der stilles store og stadig stigende krav til et moderne vandværk, og efter at nogle beboere i 2009 blev ramt af sygdom, hvor myndighederne, selv om det aldrig er påvist, gav vandet skylden, besluttede bestyrelsen sig for et nyt vandværk efter en model, der i praksis betyder, at vi har to separate vandværker. Det øger såvel forsyningssikkerheden som muligheden for altid at sikre rent vand, fortæller driftsleder på Tune Vandværk, Kurt Larsen, og fortsætter:

- I mange år har vi koncentreret indsatsen om at forny vort ledningsnet, og det er lykkedes at nedbringe vandspildet til 5,6 procent. Det er også nødvendigt, da der skal betales vandafgift, hvis spildet er over 10 procent. Men nu kom så turen til selve vandværket.

Kurt Larsen følger blandt andet det løbende vandforbrug, ikke mindst om natten, da det her kan afsløres, om der er brud på ledninger, men der tages også vandprøver, så man kan måle om der eksempelvis er foruroligende kimtal eller tal for coliforme bakterier:

- I 2009 var beboerne uden vand i over en måned, og derfor er vi blevet ekstra påpasselige. Det er også årsagen til, at vi har valgt en ny model for vandværket, hvor vi eksempelvis kan lukke den ene renvandstank af og rense den, uden at afbryde hele vandforsyningen. Ja vi kan faktisk lukke hele det ene vandværk ned og forsyne byen via det andet. Desuden åbner vi nye boringer for at øge forsyningssikkerheden, siger Kurt Larsen til Licitationen.

Tvist med kommunen

I overgangsfasen til det nye vandværks ibrugtagen er der etableret et midlertidigt vandværk, så borgerne i Tune kan komme gennem sommeren uden igen at skulle hente vand i plastikdunke.

Tune Vandværk "skændes" i øvrigt fortsat med Greve Kommune om regningen for den påståede forurening i 2009. Kommunen vil have at borgerne i Tune skal betale hele regningen på cirka 2,6 mio. kr., mens Tune Vandværk derimod har et krav over for kommunen på cirka én mio. kr. med henvisning til, at forureningen skyldes mangler ved det kommunale kloaksystem. Man får næppe kommunen til at indrømme det, men det ligner afpresning, at Greve Kommune ikke i forbindelse med etableringen af det nye vandværk har villet give en kommunegaranti for investeringen, hvad loven ellers åbner mulighed for.

Det gør projektet dyrere for borgerne, der så skal låne pengene til vandværket til renter på de almindelige realkreditmarkedsvilkår.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089