Godt arbejdsmiljø giver bedre bundlinje
Seks byggevirksomheder får mulighed for at deltage i projekt som skal give konkrete erfaringer om sammenhængen mellem effektive IT-værktøjer og optimering af arbejdsmiljøet
Det siger projektleder Anders Kabel, Byggeriets Arbejdsmiljøbus (BAMBUS) og direktør Martin Profit Jakobsen fra IT-rådgivningsvirksomheden BASIT til Mester Tidende, der er søsterblad til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
De to ildsjæle er i fuld gang med et projekt - BAM:IT - som skal skabe konkrete erfaringer om sammenhængen mellem effektiv planlægning, sikrere arbejdsmiljø og bedre bundlinje.
- Vi søger lige nu kontakt med seks byggevirksomheder med mellem 25-50 ansatte, der vil have hjælp til at optimere arbejdsmiljøet og få styr på den interne kommunikation og projektstyring, så det slår igennem på bundlinjen, I den forbindelse holder vi et informationsmøde om projektet i Taastrup den 23. maj og i Århus den 20. august, oplyser Martin Profit Jakobsen,
Effektivitetsgevinster
De virksomheder, der vælges ud til at deltage, skal påregne selv at betale cirka 15.000 kroner og bruge mellem 50 og 100 timer på projektet. Til gengæld får de konsulentbistand til en værdi af op i mod 100.000 kroner.
- De deltagende byggevirksomheder får gennemgået arbejdsprocesser og informationsstrømme med fokus på en mere rationel udnyttelse af ressourcer, kvalitetssikring og arbejdsmiljøhensyn. Der vil blive analyseret og rådgivet omkring virksomhedernes måde at arbejde med tilbudsgivning, planlægning og udførelse af byggeopgaver. Det gælder også tilrettelæggelse af arbejdet, instruktion af ansatte osv. Alt samme for at skabe et overblik over effektivitetsgevinster, forklarer Martin Profit Jakobsen.
Andes Kabel fra BAMBUS fremhæver, at de deltagende virksomheder skal opnå større effektivitet ved at optimere deres virksomhedsinterne kommunikation og informationsudveksling i forløbet af de enkelte byggesager og på tværs af virksomhedens forskellige byggesager, samtidig med at arbejdsmiljøspørgsmål håndteres på linje med andre produktionsrelevante spørgsmål som for eksempel anvendelse af personaleressourcer, brug af tekniske hjælpemidler, materialeflow, affaldshåndtering osv.
- Udgangspunktet er, at når arbejdsmiljø bliver en naturlig og integreret del af planlægningen og dermed er i fokus forud for en byggesag, så opnår virksomhederne - alt andet lige - også et sikrere arbejdsmiljø, siger Anders Kabel.
Pas på medarbejdere
- I bund og grund handler projektet jo om at skabe nogle værktøjer, som kan sikre, at håndværkere ikke kommer til skade på byggepladserne. Ud over de personlige psykiske og fysiske omkostninger for den medarbejder, det går ud over, så kan det nøgternt set slet ikke betale" sig, at medarbejderne kommer til skade. Dygtige medarbejdere hænger ikke på træerne, og især for de små og mellemstore virksomheder vil en dygtig medarbejders fravær på grund af en arbejdsulykke altid smitte negativt af på virksomhedens opgaveløsning og pengepung, siger Anders Kabel og Martin Profit Jacobsen.
- Derfor gælder det om at optimere arbejdsmiljøet blandt andet ved at have denne opgave i fokus på linje med tilbudsgivning, tidsregistrering, sagsstyring, fakturering o.a. Og det gælder i høj grad om at have åbne kommunikations- og informationskanaler, så man kan opsamle viden og tilbagemeldinger fra folkene ude på pladserne.
En kombination af disse forskellige dagsordener i samme optimeringsprojekt kan spare håndværksmestrene for unødig tid, udgifter og arbejde. Det handler nemlig om at få arbejdsmiljø, kvalitet og ressourceanvendelse til at spille sammen i stedet for at modarbejde hinanden, understreger Andens Kabel og Martin Profit Jakobsen
BAM:IT
Projektet er finansieret af Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond samt den egenbetaling, som de deltagende case-virksomheder skal bidrage med. Der er etableret en styregruppe med Mette Møller Nielsen og Almut Kaiser fra Dansk Byggeri og Freddy Hansen og Michael Dalsgaard fra 3F-byggegruppen, som følger projektet tæt.
Projektet er et led i Dansk Byggeri og 3F-byggegruppens samarbejde om forbedring af kvalitet, arbejdsmiljø, effektivitet og indtjening i branchen. Erfaringerne fra projektet vil derfor blive formidlet ikke blot som en rapport, men på en sådan måde, at erfaringerne let vil kunne nyttiggøres af andre bygge- og anlægsvirksomheder.