23948sdkhjf

Ansatte skal betale for udvikling

Blik og Rørarbejderforbundet oplever, at det er overenskomstforringelser, der ifølge arbejdsgiverne skal gøre vvs-branchen mere konkurrencedygtig
Det er i høj grad de ansatte i vvs-virksomhederne, der skal levere varen, hvis vvs-branchen skal udvikle sig og være konkurrencedygtig også om 10 år.

Således opfatter Blik- og Rørarbejderforbundet den vision 2022, som arbejdsgiverne i Tekniq netop har offentliggjort.

For at nå målene om stærkt forbedret produktivitet i 2022 skal overenskomsterne ifølge visionspapiret udvikles, så alle ikke skal have samme timeløn, samt at der bliver bedre mulighed for at aftale lokale og individuelle vilkår herunder mulighed for at aftale jobløn, det vil sige løn uden øvre arbejdstid.

Desuden skal prislisterne moderniseres, så der opnås et “konkurrencedygtigt prisniveau" og hvor akkord ikke er en ret, men en mulighed, ligesom virksomhederne i højere grad skal tage ledelsesretten tilbage og ikke overlade den til akkordholdere.

- Vi er lige så interesserede som Tekniq i at udvikle og modernisere branchen. Vi er enige om mange af målene, men ikke om, hvordan vi når derhen. Tekniq har skrevet et facit, som vi ikke er enige i. Vores medlemmer oplever, at de løber stærkere, og ikke kan løbe stærkere, siger Max Meyer, forbundsformand i Blik og Rør.

Globaliseret verden

I Tekniq erkender bestyrelsesformand Søren Skræddergaard, at fornyelse af overenskomsterne er et meget væsentligt og nødvendigt element i udvikling af vvs-branchen.

- For 20-30 år siden så vi, at tekstilindustrien flyttede ud, fordi de danske fabrikker ikke kunne konkurrere. I vores branche indebærer globaliseringen, at arbejdskraft og materialer importeres. Vi kan ikke slå en Berlinmur omkring det danske arbejdsmarked. Derfor er vi nødt til at se på, om de regler og rettigheder, der gav mening for 20 år siden, nu reelt forringer vores konkurrencemuligheder. Det hører for eksempel fortiden til, at det i en overenskomst bestemmes, at overarbejde skal afspadseres. Den slags skal kunne aftales på den enkelte arbejdsplads. Vi oplever, at Blik og Rør holder fast i velerhvervede rettigheder, som går ud over branchen og dermed også forbundets medlemmer, og at forbundet misser muligheden for at være med til at modernisere branchen, siger Søren Skræddergaard.

Det kalder Max Meyer “et dybt latterligt udsagn".

- Vi vil naturligvis også udvikle branchen og bevare og skabe arbejdspladser, men det kan ske på andre måder end ved overenskomstforringelser, siger han.

Burde være udskudt

Mens Dansk El-Forbund og Tekniq har været fælles om at udarbejde en vision 2022 for elbranchen, har Tekniq udarbejdet visionen for vvs-branchen alene.

Det skyldes, at parterne var enige om, at det ville være svært at opnå det nødvendige tillidsfulde samarbejde så kort efter, at overenskomstforhandlingerne i 2012 endte i et totalt sammenbrud, og hvor organisationerne stod stejlt overfor hinanden.

- Hvis Tekniq ville have været seriøse og havde ønsket en fælles fremtidsvision, så havde man udskudt processen på vvs-området, så vi var kommet lidt længere væk fra OK-12. Så var det måske i stedet blevet en 2024-vision og ikke et parallelt forløb med elbranchen. Nu er der i stedet kommet et papir, som ikke kan ses som andet end en forlængelse af OK-12, siger Max Meyer.

Hertil siger Søren Skræddergaard:

- Vi har ikke forventet 100 procent enighed i Vision 2022, fordi vi har været nødsaget til at udarbejde denne alene. Fra Tekniqs side er Vision 2022, for vvs-delens vedkommende, et oplæg til samarbejde med både Blik & Rør og Dansk Metal. Tekniq håber derfor, at de to forbund vil gå konstruktivt ind til en dialog til gavn for branchens udvikling.

Max Meyer oplyser, at Blik og Rør naturligvis vil indgå i en konstruktiv dialog.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094