23948sdkhjf

EU lægger op til kædeansvar

EU-kommissionen foreslår, at hovedentreprenører skal hæfte for underentreprenører for både ubetalte offentlige ydelser og løn
EU-kommissionen har tilsyneladende opdaget, at de eksisterende regler for udstationering af arbejdskraft over landegrænser bliver udnyttet også af platugler.

Derfor vil kommissionen indføre kædeansvar i forbindelse med udstationering. I et forslag til bedre håndhævelse af udstationeringsdirektivet lægges blandt andet op til, at der altid vil være nogen, som hæfter for ubetalt skat, moms og løn.

- Det er meget overraskende, men ikke desto mindre meget glædeligt, at kommissionen har indset, at udstationeringsreglerne har skabt en tumleplads for alle platugler uden mulighed for kontrol og sanktion, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.

Kædeansvar for løn

Kommissionens forslag til håndhævelse af udstationeringsreglerne er endnu ikke officielt, idet det først offentliggøres i begyndelsen af februar, men udspillet er lækket til flere lande.

- Vi har det seneste tid set flere udspil fra EU-kommissionen, der svækker arbejdstagernes rettigheder på bekostning af det indre marked, så man kunne have frygtet det værste med forslaget til regler for håndhævelse af udstationeringsreglerne, men umiddelbart synes vi, der er mange positive elementer i udspillet, siger Gunde Odgaard.

Det mest opsigtsvækkende i kommissionens forslag er indførelse af kædeansvar. Det hedder, at en hovedentreprenør skal hæfte for enhver underentreprenør i en entreprisekæde - og nok så interessant også for manglende betaling af minimumsløn.

Gunde Odgaard mener, at dette forslag også kan få virkning i Danmark, selv om Danmark ikke har en lovbestemt mindsteløn.

- Forslaget er åbent for, at bestemmelserne kan gennemføres ved overenskomstmæssige aftaler, så det handler om, at vi skal have det implementeret i vores overenskomster. Det kræver naturligvis, at parterne bliver enige om det, men jeg håber ikke, arbejdsgiverne vil spænde ben for det. Vi har forhåbentlig en fælles interesse i ikke at beskytte platuglerne, siger han.

Organisationsinspiration

Kommissionen lægger også op til et tættere grænseoverskridende myndighedssamarbejde for at få bedre kontrol med virksomhederne og stærkere sanktionsredskaber ligesom det skal være klarere, hvad en virksomhed skal opfylde for at kunne udstationere arbejdskraft.

- En del kan gøres bedre, men mange af forslagene fra kommissionen er sammenfaldende med, hvad de europæiske byggearbejdsgivere i FIEC og bygningsarbejdernes europæiske organisation EFBT har foreslået for at sikre, at vi også har ordentlige forhold på europæiske byggepladser i fremtiden, siger Gunde Odgaard.

Dansk Byggeri ønsker ikke at kommentere kommissionsforslaget, før det er officielt, idet der ifølge organisationen tilsyneladende cirkulerer flere udkast fra kommissionen.

Det er imidlertid velkendt, at Dansk Byggeri er imod kædeansvar, mens man ønsker bedre myndighedskontrol.

Ting kan ændres

Det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet og parlamentets beskæftigelsesudvalg Ole Christensen vil heller ikke kommentere kommissionsforslaget, inden det foreligger som et officielt forslag.

- Vi er nødt til at have det færdige dokument, før jeg kan udtale mig konkret om indholdet, fordi der altid er muligheder for, at der er ting som ændres undervejs. Men det lader til, at kommissionen har indset, at udstationeringen i sin nuværende form skaber kolossale problemer i medlemslandene og derfor arbejder på at finde en bedre balance, siger Ole Christensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141