Analyse: 80 procent af danskernes energi er grøn i 2020
Ifølge Dansk Energi vil 80 procent af danskernes varme og el stamme fra biomasse og vindkraft i 2020.
En analyse fra Dansk Energi viser, at op til 80 procent af danskernes varme og el i 2020 vil komme fra især biomasse og vindkraft.
- Det er en markant milepæl, vi har inden for rækkevidde. Lykkes det, vil vi cementere vores position som en global, grøn rollemodel, og vi har en mere fremtidssikret energiforsyning, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.
De 80 procent forudsætter ifølge Dansk Energi dog, at energiaftalen fra 2012 implementeres, og at der sker en opblomstring af vedvarende energi i den decentrale varmeforsyning.
- Derfor bør det også have førsteprioritet, at energiforliget bliver ført ud i livet, siger Lars Aagaard.
Dansk Energi efterlyser samtidig en plan for, hvad der skal ske med energipolitikken frem mod 2035.
- Vi efterspørger ikke en ny energistrategi eller en ny retning. Vi efterspørger en grundig debat om fokus for dansk energipolitik efter 2020, siger Lars Aagaard.
- Den tidligere regering nedsatte en klimakommission, der gav et godt grundlag for formulering af det langsigtede mål: et Danmark uafhængigt af fossile brændsler, siger han og opfordrer regeringen til at fortsætte arbejdet.
Dansk Energi ser gerne, at der nedsættes en energikommission, der kan skabe et solidt grundlag for næste energipolitiske fase frem mod 2035.
Ifølge Dansk Energi vil Danmark frem til 2020 fordoble andelen af vedvarende energi i vores el- og fjernvarmesystem fra 40 til 80 procent.
I regeringsgrundlaget slås det fast, at al Danmarks energi komme fra vedvarende energikilder i 2050.
Allerede i 2020 skal Danmark have reduceret 40 procent af sit udslip af drivhusgasser, og en femtedel af elproduktionen skal komme fra vindenergi. Senest i 2030 skal brugen af oliefyr være udfaset.
Energiforliget var historisk bredt og blev indgået i 2012 mellem alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance.
Aftalen sætter rammerne for klima- og energipolitikken frem til 2020 og retningen helt frem til 2050.
/ritzau/