23948sdkhjf

Byggeriets produktivitet vokser ganske markant

Byggeriets salg vokser voldsomt meget mere end beskæftigelsen
Byggeriet er i årevis kritiseret for manglende udvikling i produktiviteten. Men nu sker der noget. Produktiviteten er forbedret markant det seneste år.

- Hvis vi skal stole på tal fra Danmarks Statistik, så er produktiviteten steget med omkring 10 procent på et år - fra februar 2011 til februar i år - og det er næsten for meget til at være sandt, siger Finn Bo Frandsen, seniorøkonom i Dansk Byggeri.

Han når frem til den store stigning i bygge- og anlægsbranchens produktivitet ved at sammenholde to friske opgørelser fra Danmarks Statistik. Fra februar sidste år til samme måned i år er bygge- og anlægsbranchens indenlandske salg steget med 13,8 procent omregnet i faste priser. I samme periode er branchens beskæftigelse steget med 3,7 procent. Hvis begge tal er troværdige, så har væksten i branchen været omkring 10 procent.

- Det er formentlig rigtigt, at der har været en vis produktivitetsforbedring i branchen, men jeg har nu mine tvivl, om der sådan lige pludselig bliver tale om en stigning på hele 10 procent. På vej ud af krisen er det nok meget sandsynligt, at man har ventet lidt med at mande op, og at den enkelte beskæftigede derfor står for en større produktionsandel, men det er ikke hele forklaringen, mener Finn Bo Frandsen.

- Derfor kan det tyde på, at omsætningstallene er overvurderet og at fremgangen i beskæftigelsen er undervurderet. En anderledes sammensætning i omsætningstallene fra i fjor til i år kan måske også forklare lidt af udviklingen, men under et må vi sige, at det er frustrerende, at man ikke helt tør tro på tallene fra Danmarks Statistik, siger han.

Ikke unormalt

Også hos lønmodtagerne samlet i byggeforbundenes paraplyorganisation BAT-kartellet vurderes det, at der har været en pæn stigning i produktiviteten.

- Men jeg tror nu heller ikke, at den er på hele 10 procent, for så havde man sikkert kunnet aflæse det i regnskaberne, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.

- Jeg tror, at beskæftigelsen i statistikkerne er undervurderet. Det er en kendt sag, at RUT-registret er mangelfuldt, og mange udstationerede arbejder i landet uden tilladelse, og så er det naturligvis svært for Danmarks Statistik at ramme beskæftigelsen præcist. Derimod kunne man godt forestille sig, at en del af udlændingenes produktion er regnet med, så at der er tale om en produktivitetsfremgang tror jeg bestemt er rigtigt, siger han.

- Det er ikke unormalt på bagsiden af en lavkonjunktur, at der sker en udvikling i produktiviteten. Det hænger sammen med, at nogle af de dårligste aktører både blandt virksomheder og beskæftigede er luget væk, og at virksomhederne samtidig er lidt mere tilbageholdende med at ansætte og at folkene derfor i stedet løber lidt stærkere, siger Gunde Odgaard.

5.000 flere i job

Byggeriets beskæftigelse er ifølge Danmarks Statistik det seneste år - fra første kvartal 2011 til samme kvartal i år - steget med knap 5.000 personer til 138.500 personer. Det svarer til en stigning på 3,7 procent. Der er imidlertid tale om et fald på cirka 15.000 i forhold til fjerde kvartal sidste år.

Den største beskæftigelsesfremgang det seneste år kan noteres i underbranchen kaldet byggeentreprenører med 3.600 flere beskæftigede. Derimod er der beskæftigelsesmæssigt tilbagegang for murermestre og håndværkere ansat i offentlige virksomheder.

Statistikken vedrørende indenlandsk salg fortæller, at bygge- og anlægsbranchen øgede salget med 1,6 mia. kr. til knap 13,1 mia. kr. fra februar 2011 til februar 2012. Det er lig en stigning på 13,8 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109