23948sdkhjf

Pladstyveri et stort nordisk problem

Dagligt mister danske byggefirmaer to mio. kr. i værdier – nabolandet Norge slår nu også alarm
Hver eneste dag mister danske byggefirmaer for to mio. kroner værdi i forbindelse med tyverier fra byggepladser. Men det er et stort problem også i vores nabolande, og nu slår den norske byggebranche alarm og vil sætte pres på for at få gjort noget ved problemet med byggepladsindbrud.

Ifølge den norske pendant til Dansk Byggeri, Byggenæringens Landsforening (BNL) er tyveri fra byggepladser er et stigende problem, og organisationen iværksætter nu en plan, der skal gøre noget ved kriminaliteten.

- Tyverierne er et stort problem for medlemsvirksomhederne. Den information vi har om problemet er spredt og kommer fra flere kilder. Vi ser derfor et behov for at gennemføre en kortlægning i form af en spørgeundersøgelse blandt vores egne medlemsvirksomheder. På basis af det vi får information om vil vi udforme et forslag til et tiltag, udtaler Audun Lågøyr, der er erhvervspolitisk direktør i BNL.

Frustrerende

Og i Danmark forstår Dansk Byggeri dette tiltag, som de selv har gennemført for tre år siden.

Branchen er frustreret over dette problem, da det er en gene for faget både økonomisk og ressourcemæssigt ikke bare i konsekvenser, men også med hensyn til indsatser i forbyggende indsatser.

- Tyveri fra byggepladserne fylder alt for meget. Der bliver brugt mange ressourcer allerede i de indledende faser af et byggeri i at skulle tage højde for at beskytte en byggeplads, og der bliver brugt rigtig mange penge på både manuel og teknisk overvågning, vagter og gps-udstyr. Og det er et stort ressourcekrævende problem - alt for stort, sige Niels Nielsen, der er branchedirektør i Dansk Byggeri.

Ifølge Dansk Byggeris seneste kortlægning af problemet, hvor de har spurgt deres medlemmer, mister branchen omkring 600 mio. kr. om året på denne konto.

Beløbet dækker over to ting.

Der er de direkte udgifter på stjålet materiel, og så er der de indirekte udgifter i form af tid på at udrede sagerne og i form af udgifter grundet en forstyrret og bremset byggeproces.

Ifølge Niels Nielsen er fordelingen 60-40 procent i forhold til de 600 mio. kroner.

Gips og dumpere

Niels Nielsen fortæller, at der er flere forskellige former for byggeplads-tyveri – både mindre med stjålne køleskabe eller gipsplader, der kunne udføres af alle mulige, og så er der den mere tilsyneladende organiseret kriminalitet, hvor der stjæles store gravemaskiner eller dumpere og større tunge materiale-partier.

- Vi ved gennem de opklaringer, der er, at der findes grænseoverskridende organiseret kriminalitet på dette område. Der bliver fundet maskiner i blandt andet Østeuropa. Så der sker meget professionelt udført organiseret tyveri inden for dette område, siger Niels Nielsen.

Den samme oplevelse har branchen i Norge, hvor der blandt andet i påsken var en række lignede indbrud på byggepladser omkring Oslo.

En anden part, der har finger på pulsen her, er de firmaer, der lever af at sælge forbyggede udstyr som trackingudstyr til maskiner, der så kan spores.

Firmaet Trackunit, der sælger blandt andet sporingschips og bokse, oplever, at de kriminelle har stor appetit på byggepladserne.

- Der bliver stjålet mange maskiner på det danske marked. Primært minigravere, men også de større, og det i et niveau, der tyder på, at der kan være planlægning bag, men der findes da sikkert også tyverier, hvor de mindre stjæler fra de store, siger Hanne Hejgaard, der er country manager i Trackunit.

Firmaets udstyr har ført til fund af stjålne maskiner både i Tyskland og Østeuropa – primært Polen og de baltiske lande. Men aktuelt er der sporet en maskine til Algeriet i Nordafrika, som også er en populær endestation for stjålne maskiner.

Til modangreb

Men nu går den norske byggebranche til modangreb, og Byggenæringens Landsforening har sat undersøgelsen i gang hos deres medlemmer.

Det har Dansk Byggeri gjort for flere år siden, og trist nok tror branchedirektør Niels Nielsen ikke på forbedring siden dengang.

- Branchen kan forebygge og sikre sig på mange måder, og det gør de. Men i den sidste ende er det vel kun politiet, der kan stoppe udviklingen ved at opklare sagerne. Men det er desværre mit indtryk, at politiet ikke prioriterer problemet særligt højt, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109