Vand fra tage kan indeholde gift
Ifølge miljøminister Ida Auken kan afstrømningsvand fra tage indeholde miljøskadelige stoffer
Det fremgår af et svar fra miljøminister Ida Auken (SF) til Per Clausen fra Enhedslisten, der har efterlyst oplysninger om, hvorvidt forskellige typer tagbeklædninger via regnvand afgiver miljøskadelige stoffer til det afledte eller genbrugte regnvand.
Samtidig vil han vide, om kommuner kan stille krav om, at ejendomme med eventuelle problematiske tagflader, skal føre regnvand fra taget via et sandfang eller lignende, hvor slammet opsamles og føres til rensning.
Bly udfases
Ministeren peger på, at afstrømningsvand fra tage kan indeholde miljøfremmede stoffer, som stammer fra de materialer, som tage inklusive tagrender og nedløbsrør er udført af, samt i et mindre omfang fra atmosfærisk nedfald.
- Bly er ved at blive udfaset som inddækningsmateriale, og kobber bruges kun sjældent i forbindelse med boliger. Derudover kan PAH - polyaromatiske hydrocarboner - afgives fra tage med tagpap, men det synes primært at være et problem indenfor det første år efter, at taget er lagt. Afstrømningsvand fra tage udgør generelt ikke et sundhedsmæssigt problem i forbindelse med nedsivning, oplyser ministeren.
Lære af udlandet
Grundejere, der ønsker at etablere en faskine til nedsivning af tagvand i jorden, skal henvende sig til kommunen for at få tilladelse, hvorefter kommunen foretager en vurdering af konsekvenserne ved etablering af faskinen. Det skal blandt andet vurderes, om tagmaterialet er af sådan en art, at det vil være et problem at lade tagvandet nedsive:
- Miljøministeriet er i regi af Naturstyrelsen ved at starte et projekt op i samarbejde med blandt andre Københavns Energi (KE). Projektet skal eksempelvis på baggrund af erfaringer i udlandet se nærmere på, hvordan genanvendelsen af sekundavand - herunder tagvand - kan øges i Danmark, oplyser miljøminister Ida Auken.