23948sdkhjf

Næsten nul fejl i nyt alment byggeri

Mere ihærdige bygherrer har skabt en bemærkelsesværdig forbedring i byggeeffektivitet
I løbet af 20 år er antallet af alvorlige fejl inden for det almene nybyggeri faldet fra over 25 procent til to procent, viser den nye opgørelse over etårs-eftersyn fra Byggeskadefonden, der i mere end 25 år har holdt øje med boligbyggeri inden for det statslige og offentligt støttede byggeri og boligbyggerier.

Og en del af forklaringen på succesen er, at de almene bygherrer i meget større grad tager aktivt part i byggeprocessen i tæt dialog med de udførende.

- Der er sket en meget stor udvikling inden for dette område og den primære forklaring på det store fald i væsentlige svigt er, at der er en stadig mere intensiv dialog mellem byggeriets forskellige parter, og så er der øget kvalitetssikring fra bygherrerne, der er blevet meget mere bevidste om deres ansvar og evne til at skabe byggeri i god kvalitet, siger sekretariatschefen i Byggeskadefonden, Ole Bønnelycke, til Licitationen.

Projektsikring

Ole Bønnelycke fortæller, at den positive udvikling inden for det almene og andet offentligt støttet byggeri ud over et meget tæt samarbejde mellem Byggeskadefonden og byggeriets organisationer, også skyldes, at bygherrerne i højere grad er blevet undervist i at være bygherrer, og at der eksempelvis er en ekstern projektsikring inden udbud.

- Der har været en stor åbenhed og engagement fra alle sider på dette for at forbedre byggekvaliteten, og det har givet bonus, og samtidig er der indført procedurer som i højere grad sikrer, at byggeprocessen bliver sat ordenlig i gang, siger sekretariatschefen.

Den nye opgørelse i Byggeskadefondens beretning stammer fra etårs-eftersynene i 2010 og begyndelsen af 2011. I alt 85 nybyggerier med 2.350 boliger, hvor 80 procent var ældreboliger.

Det er et bemærkelsesværdigt lille antal nye almene boliger, som hænger sammen med boligudviklingen generelt.

Niveau-problemer

Det, der fylder mest i de to procent væsentlige svigt i år, er problemer med at bygge niveaufrit.

Det vil sige, at den udførende har svært ved at leve op til lovkravet, om at det skal være en niveaufri adgang eksempelvis fra gaden eller fra stue til terrasse.

Tidligere var de dominerende problemer stabiliteten og utætte undertage. Disse problemer har Byggeskadefonden dog sammen med byggebranchen parter taget hånd om med øget vidensdeling. Og det samme gør de nu med niveaufri adgang.

Blandt andet samarbejder fonden med Dansk Byggeri, der også glæder sig over de aktuelle tal.

- Det er et imponerende resultat og en imponerende proces, som dette område har været igennem. Og det er et eksempel, som alle andre dele af bygebranchen skulle lære af. Gennem intenst samarbejde, vidensdeling og ikke mindst Byggeskadefondens meget aktive indsats for at forbedre byggeteknikken i Danmark, har man næsten elimineret et tidligere meget stort kvalitetsproblem, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen til Licitationen.

Også renovering

Næste års rapport fra Byggeskadefonden bliver også interessant, da de mange almene renoveringsprojekterne nu også skal have et etårs-eftersyn, efter Folketinget vedtog det med virkning fra 1. juli 2011.

Byggeskadefonden er i gang med at udføre dem og forventer at skulle ud og tjekke renovering på mellem 150 og 200 projekter i løbet af efteråret.

Guide til byggekvalitet

Byggeskadefonden har udarbejdet en såkaldt guide til bedre boligbyggeri, som vil interessere alle i byggebranchen.

Guiden sammenfatter Byggeskadefondens erfaringer gennem 25 år med eftersyn af byggerier med over 200.000 boliger og med over 3.500 skadesager. Og der er anvisninger til bedre kvalitet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104