Fingrene væk fra den danske realkredit
I første omgang er det især de danske F1-obligationer, der er i søgelyset, men denne lånetype er de danske realkreditinstitutter allerede selv i færd med at regulere, så det behøver vi ikke EUs råd til. Men lykkes det først EU-systemet at rejse tvivl om soliditeten af en del af det danske realkreditsystem, er der risiko for, at også resten står for tur.
Grundlæggende er det et spørgsmål om tillid til i hvor høj grad, der er sikkerhed for pengene, og dermed at danske og internationale investorer i form af eksempelvis banker må regne de danske obligationer med i deres sikre egenkapital.
Men som det konservative danske medlem af EU-Parlamentet Bendt Bendtsen tidligere har peget på, og ingen kan næppe anklage ham for at være negativ i forhold til EU, så er det danske realkreditsystem en torn i øjet på andre landes nationalbanker, der hellere ser investorerne købe deres statsobligationer i stedet for de danske realkreditobligationer.
Problemet for en række EU-lande i den aktuelle situation, og dermed såmænd også EU-systemet i sig selv, er at dansk realkredit regnes for langt mere økonomisk stabil og med højere sikkerhed end eksempelvis de græske, franske, italienske, spanske og portugisiske statsobligationer.
Derfor er det ekstra vigtigt, at de danske politikere i både EU og Folketinget kridter skoene og står fast. Det danske realkreditsystem har under den internationale økonomiske krise vist sin duelighed, og det vil være et voldsomt økonomisk indgreb i forhold til de danske boligejere at fjerne dele af eller hele deres finansiering i form F1-obligationerne.
I sidste ende er det den danske samfundsøkonomi, der står på spil. Hvis det lykkes EU at nedgradere danske realkreditobligationer, koster det højere renter for de danske boligejere, hvilket har negativ virkning for det samlede privatforbrug og dermed antallet af arbejdspladser. Det vil med stor negativ præcision ramme byggebranchen, hvor boligejerne ikke kan finansiere vedligeholdelse, om- og tilbygning med eksempelvis F1-lån.
I Danmark har langt flere borgere end i andre EU-lande mulighed for at eje deres egen bolig. Det skyldes først og fremmest et effektivt og velfungerende realkreditsystem. Det kan godt være, at man i andre EU-lande ikke kender den danske form for boligfinansiering. Det berettiger dog ikke til at undergrave danske borgeres muligheder for at eje egen bolig.
I sidste ende må Danmark gribe til det ultimative våben i forhold til EUs lovgivning vetoretten - for at bevare realkreditsystemet.