23948sdkhjf

Branchekritik af stort Odense-udbud

Engang var det ikke så indviklet, hvis en kommune skulle have bygget eller repareret en vej. Var opgaven over en vis værdi, blev den sendt i udbud, og en virksomhed løste opgaven til fast pris og tid. Fra omkring 2001 fik mange mindre kommuner mangel på både ekspertise og penge. Funktionsudbuddet opstod som et forsøg på at løse disse problemer, og virksomhederne var ikke uinteresserede i de større ordrer, som fulgte med ideen.

Kontrakterne bygger på klare, veldefinerede krav til entreprenøren og løber som regel mellem 12 og 15 år. Entreprenøren forpligter sig til at løse opgaven, men beslutter selv hvordan. Denne udbudsform har bredt sig og er en succes, når den bruges rigtigt. Den fungerer ikke, når udbuddene er komplicerede, og den har i praksis vist sig at have begrænsninger i byområder.

På baggrund af artiklen i Licitationen onsdag den 16. maj kan man konstatere, at Odense kommune eksperimenterer voldsomt med udbudsformerne. For på trods af den fleksibilitet de siger, der er indført i det kommende funktionsudbud, er vi forundrede over at man planlægger at binde sig i 15 år i et så stort, kompliceret byområde som Odenses, hvor der for eksempel er cirka 3.500 gravearbejder årligt. Vi kan da også konstatere at politikere og embedsmænd i andre kommuner vælger partnering i byen og funktionskontrakten på landet i en og samme kommune.

Vi anbefaler som industri ikke en entrepriseform frem for en anden. Et kæmpe broprojekt kræver en anden entreprise end to km kommunal landevej. Vi råder frem for alt til, at alle følger vejreglerne. De er udarbejdet af eksperter for at gøre tingene nemmere og bedre for alle parter. I Vejledning for Funktionskontrakt for vedligehold af kommunalt vejnet stk. 4 står der bl.a. at: "Erfaring har vist at det særligt er landområder og i nogen grad villaområder, der er velegnede til funktionsudbud. Vedligeholdelsen af denne type veje er rimeligvis til at forudsige, og entreprenøren kan et langt stykke hen ad vejen planlægge arbejdet egenhændigt. Bygader er mere velegnede til en partnering-kontrakt, da der er mange interessenter, der kan have ønsker til omlægning af veje/trafik, særlige perioder at udføre arbejdet på, æstetiske ønsker, opgravninger og andet." På den baggrund forekommer Odense Kommunes eksperiment til en halv mia. kr. med funktionsudbud i centrum yderst tankevækkende! Konklusionen er efter vores mening, at risikoen bliver så stor, at det risikerer at betyde en ekstra regning til Odenses borgere; i stedet for et godt tilbud.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.823